Er liggen wat betreft werk genoeg kansen in Noordoostpolder, vinden Sharien van Arendonk (l) en Stéphanie Boons. Maar jongeren die de arbeidsmarkt op willen en ondernemers moeten elkaar wel weten te vinden. Met SoS Werkt! willen ze beide partijen bij elkaar brengen.
‘SoS’ staat voor ‘Stéphanie of Sharien’, maar ook voor ‘Save our Ship’ en daar richten de startende ondernemers zich op. Met het schip bedoelen ze de organisatie: bedrijven en onderwijsinstellingen. In theorie zouden vraag en aanbod van beide kanten op elkaar afgestemd moeten zijn, maar in praktijk valt dat volgens hen tegen. “Wij denken dat er op dit moment te veel kansen blijven liggen. Sommige bedrijven weten de ingangen op de scholen wel te vinden, maar de meeste bedrijven hebben de mensen en de tijd niet om vraagstukken bij scholen neer te leggen. Daarin kunnen wij ondersteuning bieden.”
Beide vrouwen werken in het onderwijs en weten uit eigen ervaring waar de schoen wringt. Boons is docent aan ROC Friese Poort: “Een van de pijlers van mijn werk als docent is om het bedrijfsleven erbij te betrekken. Maar dat kost veel energie en ik zie om me heen dat niet alle docenten hier tijd voor hebben of over zo’n netwerk beschikken”. Van Arendonk geeft trainingen rondom ondernemend onderwijs: “Eigenlijk zijn wij elkaar in dat kader tegengekomen en toen bleken we er precies hetzelfde over te denken. We hebben bovendien niet alleen een binding met het onderwerp, maar ook met de regio”. De vrouwen zijn allebei geboren en getogen in Noordoostpolder. “Wij weten dat er hier een heleboel mooie bedrijven zijn en die willen we zichtbaar maken voor jongeren. Wat je nu ziet is dat velen buiten de Noordoostpolder een baan of stageplaats zoeken, terwijl er hier ook mooie functies zijn die aansluiten bij hun opleiding. Wat we uiteindelijk allemaal willen is de jonge mensen hier houden, in plaats van dat ze wegtrekken voor studie en vervolgens niet meer terugkomen.”
SoS Werkt! wil de schakel worden tussen bedrijven en scholen in de regio van basisonderwijs tot HBO voor onder meer stageplekken, projecten die klassikaal of in groepjes opgepakt kunnen worden, bedrijfspresentaties en rondleidingen. “Stel dat wij een marketingvraagstuk voor een ondernemer uitzetten in een klas, dan rollen daar misschien wel vijf oplossingen uit waar hij wat wat mee kan. Dat kan voor hem aanleiding zijn om de bedenkers meer voor zijn bedrijf te laten doen. Die verbinding zie je nu te weinig, omdat bedrijven niet zien wat studenten allemaal kunnen.” Met de start van het nieuwe schooljaar zetten de startende ondernemers zelf een eerste opdracht uit. “Wij hebben ook een huisstijl nodig en gaan het ontwerp aan studenten uitbesteden. Dan krijgen we vijf verschillende stijlen waaruit we kunnen kiezen.” Ze nodigen partijen uit contact op te nemen: “Wat voor vraagstuk je ook maar hebt, bel ons! Dan kunnen we meedenken, oplossingen aandragen en verbindingen leggen”.