Vitaliteit is een belangrijke eigenschap om door deze crisissituatie heen te komen. Of het nu over de mens gaat of over het ondernemen, de sport of de cultuur. Het is de energie en de levenskracht die in zo’n situatie aan het werk gaat. En gelukkig zien we dat overal in onze gemeente terug.

Op alle terreinen van mijn portefeuille zie ik dat mensen niet bij de pakken neerzitten, maar in beweging zijn. Breed nadenken over een nieuw concept om binnen bestaande reglementen toch weer een stap verder te komen. Met een drive om datgene te kunnen doen waar ze goed in zijn. Die honger zien we bij ieder nieuw initiatief. Binnen cultuur, waar bijvoorbeeld de bibliotheek de afhaalbieb introduceerde om haar leden te kunnen blijven bedienen. Of het Cultuurbedrijf dat online lessen aanbood en klaar staat om bij verruiming van de maatregelen weer los te gaan. Dat zien we ook bij de sportverenigingen die de buitentrainingen meteen weer oppakten, ook al is het nog onzeker wanneer de competitie weer start. En dat zien we ook bij ondernemers die inventieve initiatieven ontwikkelen waarmee ze zelfs de landelijke pers halen.

Die vitaliteit biedt een uitdaging aan inwoners. Als je lid was, blijf dan alsjeblieft lid. We hebben elkaar nodig om die verschillende infrastructuren overeind te houden. Nog los van het feit dat bewegen belangrijk is om vitaal te blijven. De KNVB heeft niet voor niets in deze tijd een nieuw project opgepakt ‘Sport als medicijn voor de samenleving’, getrokken door hoogleraar Erik Scherder en sportbestuurder Joop Alberda. De boodschap: sport is een preventiemiddel waarmee je je wapent tegen infecties. Door actief te zijn, maak je je eigen immuunsysteem sterker.

Door als samenleving actief te zijn, zijn we ook beter opgewassen tegen invloeden van buitenaf. Sportverenigingen en culturele verenigingen kunnen niet zonder lokale ondernemers die hun activiteiten sponsoren. Als je dus al klant was, blijf dan alsjeblieft klant. Het helpt bedrijven bij een gezonde bedrijfsvoering en zij kunnen daarmee sport en cultuur blijven sponsoren. Zo maken we met elkaar de cirkel rond.

Wiemer Haagsma
Wethouder