Sander Mars
Sander Mars

Lang hebben de oude panden van MCM Marknesse aan de Expansie niet leeg gestaan. Vanquish Yachts uit Steenwijk is er ingetrokken. De 4.000 vierkante meter biedt de jachtbouwer perspectief om de productie op te voeren. “Het is bijna een vervijfvoudiging van onze ruimte”, zegt directeur Sander Mars. Hij complimenteert de gemeente: “Die heeft ons heel actief benaderd in onze zoektocht”. 

Vanaf het moment dat Mars aantrad als directeur bij Vanquish Yachts in Steenwijk zocht hij naar een groter pand. “Groei en professionalisering en dat in een rap tempo, is onze boodschap naar de aandeelhouders.” In de dertien jaar daarvoor had hij als directeur Wajer Yachts in Heeg laten groeien van 18 naar 150 medewerkers. “Dat willen we bij Vanquish niet. Al zaten we op 1 januari, toen ik hier begon, op acht fte en nu op dertig. We hopen volgend jaar bouwvak op vijftig fte te zitten en de rest huren we in.” Vanquish is een nog betrekkelijk jong bedrijf. “Zeven jaar slechts en we zijn daarmee de jongste superjachtbouwer ter wereld. Met onze ambitie hebben we eigenlijk geprofiteerd van de pandemie. Met name vermogende Amerikanen zijn reislustig, maar zij moeten nu vertier zoeken in eigen land. Tom Steentjes, de grondlegger van Vanquish, was al naar Amerika gegaan om daar de sales aan te jagen. Mede door de omstandigheden heeft hij daar in een paar maanden tijd een heel productiejaar verkocht, waaronder superjachten. We verkopen meer dan we kunnen bouwen. Dat heeft ons doen besluiten om versneld te verhuizen.”

Bedrijfsverplaatsing
Qua logistiek dacht Mars niet meteen aan Marknesse. “Aan het IJsselmeer zou voor ons ideaal zijn, maar daar hebben we niets kunnen vinden. Uiteindelijk kwamen deze panden op de markt en die zijn voor de situatie waarin wij nu zitten ideaal.” De directie van Vanquish wil groeien van nog geen 10 motorjachten in 2019 naar 35 in 2024. Voor proefvaarten op het IJsselmeer, kunnen de boten aan de overzijde van de weg bij de werf van Mertrade te water worden gelaten. “De 115-footers – 35 meter lang – zijn echter te groot voor de sluis in Marknesse. Die zullen waarschijnlijk aan de kade aan het Zwarte Meer te water worden gelaten. Dus er komt straks ook heel bijzonder transport over de weg. 6,5 meter breed en 35 meter lang is voor menig transporteur een uitdaging.” De ligging van de nieuwe vestiging ten opzichte van Steenwijk, maakt dat het personeel bij het bedrijf blijft. “We hebben wat dat betreft een haalbaarheidsonderzoek gedaan, want als je personeel niet meegaat ben je al je expertise kwijt. Maar voor tachtig procent was de afstand gelijk of zelfs beter en de overige twintig procent vindt het niet erg om iets langer te reizen.” Met het oog op verdere uitbreiding ziet Mars ook voordelen: “De werkethiek hier in het noorden is super.” Daarnaast kijkt hij voor toeleverantie naar samenwerking met bedrijven in Marknesse.

Unieke motorjachten
‘Not for everyone’, is de lijfspreuk van Vanquish Yachts. “Veel mensen linken dat met de kostprijs, maar dat is niet wat we bedoelen. Wij zijn heel specifiek qua design en vormgeving en dat is smaakgebonden.” De jachten worden casco geleverd en in eigen bedrijf afgebouwd. Wat opvalt zijn de strakke, harde lijnen en het relatief minimalistische uiterlijk. “Het zijn functionele boten, wat ze een heel futuristisch uiterlijk geeft. En bijzondere details, zoals het gepatenteerde anker, maken dat het ook heel innovatieve modellen zijn.” Vanquish onderscheidt zich tevens door het materiaalgebruik. “Binnen deze lengte bouwt de concurrent in composiet, maar wij in aluminium. Aluminium is lichter en sterker en je bent niet malgebonden. We kunnen dus klantgericht bouwen.” De Vanquish yachts zien er niet alleen snel uit, maar zijn het ook. “Een 24-meterboot en daarboven vaart 51 knopen, dat is bijna 90 kilometer per uur. Het zijn in principe luxe dagboten, bedoeld voor een warm klimaat. Onze clientèle vaart in gebieden als de Middellandse Zee en voor de kust van Florida. En daar worden ze voornamelijk gebruikt als dagboten, maar ook als tenders – bijboten – bij superjachten.”

Uitstraling
Om de regio bij Vanquish te betrekken wil Mars Vanquish inrichten op ontvangsten. “Bij Wajer had ik bijna tweewekelijks een rondleiding. Dat waren businessclubs, maar ook scholen en omwonenden. Dat deden we niet zozeer in de hoop dat er iemand tussen zat die een boot koopt, maar vooral voor de mond-tot-mondreclame. Die mogelijkheid had Vanquish in Steenwijk echt niet, maar hier kunnen we straks wel wat moois laten zien.”

vanquish-yachts.com