Verbinding [ver-bin-ding (de; v; meervoud: verbindingen) 1. iets verbinden of samenvoegen 2. (verkeer) aansluiting op een ander vervoermiddel of lijn]

Hij had er natuurlijk al lang moeten liggen: de Lelylijn. Als je de kaart in Nederland bekijkt, zie je hier in de Noordoostpolder een soort blinde vlek qua openbaar vervoer. Jammer, want een goede treinverbinding met de Randstad is niet alleen goed voor de inwoners van onze gemeente. Het is goed voor heel Nederland.

De Lelylijn verbindt Amsterdam met het noorden. Groningen, Leeuwarden en zelfs Hamburg worden daarmee opeens heel goed te bereizen. Vanuit de Noordoostpolder ben je met de trein binnen een uur in de hoofdstad. En dat biedt heel veel mogelijkheden. Vooral nu de woningnood in Nederland een groot probleem is.

Want waarom zou je niet in de weidse Noordoostpolder gaan wonen, als je hier vandaan in minder dan een uur in de Randstad bent? Best een aantrekkelijke optie toch? We hebben hier alle faciliteiten, zoals theater, winkels, scholen en dergelijke. Maar we hebben ook ruime woningen voor betaalbare prijzen. Bovendien; als je wil, kun je hier ook echt nog op het platteland wonen in alle rust.

Ja, als gemeente staan we te trappelen om die Lelylijn hiernaartoe te halen. Daarom hebben we samen met de andere Flevolandse gemeenten het Rijk aangeboden om huizen voor het hele land te gaan bouwen. Flevoland bouwt voor Nederland. Onze provincie kan 100.000 woningen bouwen. Sommige gemeenten doen dat omdat ze willen groeien. Wij, omdat we met de komst van de Lelylijn meer inwoners verwachten.
Want zomaar huizen neerzetten, dat is niet ons beleid. Wij bouwen naar vraag. Tot 2050 verwachten we een normale groei van ongeveer 3500 woningen. Maar met de komst van de Lelylijn gaan we er nog eens 5.000 extra bij bouwen.

Waar we die allemaal kwijt kunnen? De dorpen willen groeien, daar is ruimte. Bij het toekomstige station in Emmeloord willen we een nieuwe woonwijk bouwen en Emmelhage kan nog groeien. En verder zullen we moeten verdichten. Dat zie je nu ook al gebeuren met meer hoogbouw en ook huizen in kerken bijvoorbeeld.

Het is belangrijk dat we voor starters en ouderen kleinere appartementen bouwen. De ouderen laten daarvoor in ruil hopelijk hun grotere gezinswoning achter voor jongere bewoners. Dat is goed voor de doorstroming. Met de Lelylijn en de extra woningen hopen we ook meer jonge inwoners van de Noordoostpolder hier te houden. Wordt het hier een stedelijk gebied? Nee. We blijven een plattelandsgemeente. Maar dan hopelijk wel eentje die beter in verbinding staat met de rest van het land.

Marian Uitdewilligen
Wethouder