Van Wieren Special en Startblock uit Emmeloord hebben eerder deze maand achttien duurzame woningen geplaatst aan de Hellingahage in Emmelhage. Dat deden ze voor Mercatus, die de houten, energiezuinige en compacte huizen wil verhuren aan starters tussen de 18 en 29 jaar oud.

De woningen zijn instapklaar en meteen in te richten. Eerder werden in de Meldestraat de eerste woningen van Startblock in Emmeloord geplaatst. Het transport door Van Wieren Special was voor dit bedrijf meteen de primeur met elektrisch vervoer. Het is onderdeel van het subsidieprogramma Emissieloos bouwen, waarin Startblock en Van Wieren Special samenwerken met TNO. Door een subsidie vanuit het ministerie BZK en de samenwerking met TNO wil Startblock de CO2-footprint van woningen zoveel mogelijk verlagen. Daarnaast moet hiermee de zogeheten NOx-uitstoot door bijvoorbeeld verkeersbewegingen worden verminderd. Startblock wil bovendien samen met Van Wieren Special een emissieloze bouwplaats ontwikkelen. De keuze voor elektrisch vervoer in de Hellingahage is daarvoor een eerste aanzet.
De houten woningen van Startblock zijn volledig in de fabriek gebouwd en als ze geplaatst worden dan zijn
elektrische installaties, keuken en badkamer al aanwezig. Dat betekent voor een bouwplaats minder vervoersbewegingen van installatiebedrijven.

Plaatsing van een Startblock woning
Plaatsing van een Startblock woning