Ondernemer Centraal maart 2017

Peter Matthijssen doet waar hij goed in is. Hij concentreert zich op de teelt, handel en verwerking van wortelen. In een nieuw pand in Kraggenburg heeft Top Fresh verwerken, opslaan en verhandelen onder één dak.

Als tiener werkte Matthijssen in zijn vrije tijd al bij een wortelteler. Na zijn landbouwopleiding was hij ruim drie jaar bedrijfsleider bij een wortelverwerkingsbedrijf in Espel. Eind 2004 startte hij zijn eigen bedrijf Top Fresh aan de Zwartemeerweg in Kraggenburg. ,,Dat begon met een paar hectare eigen teelt en verwerking aan huis.’’ De groei van Top Fresh zette door van een eerste klant in Engeland tot levering en verhandeling binnen veel Europese landen. De internationale handel in wortelen bracht Matthijssen samen met handelaar Ronald Gielleit in 2012 onder in Top Fresh Handel.

Tien jaar na de start teelde Top Fresh al ruim 200 hectare wortelen in Noordoostpolder. De meest gevraagde maat gaat direct weg voor consumptie. De niet-courante maat gaat deels gewassen en voorgesneden als ‘halffabrikaat’ naar onder meer groentesnijderijen. Top Fresh verwerkt daarnaast wortelen tot snackpeen. De zogeheten Baby Carrots: rauwe worteltjes in ronde of langwerpige vorm gesneden, ‘ready to eat’. Voor de verwerking is ruimte nodig. ,,Die huurden we bij een andere wortelverwerker. Maar zij groeiden en wij groeiden, dus kwamen we allebei ruimte tekort. Op die locatie wasten, sorteerden en sneden we de wortelen, op een andere plek werden ze geschrapt en ingepakt en in Emmeloord hadden we ons kantoor.’’

Top Fresh heeft achttien vaste medewerkers en Top Fresh Handel biedt vier mensen werk. Matthijssen liet voor alle disciplines onder één dak zijn oog vallen op de huidige locatie op het bedrijventerrein in zijn eigen dorp, maar daar rustte geen bedrijvenbestemming meer op. ,,Het was bestemd voor woonwerkclusters, maar dat liep niet. Dus wilde de projectontwikkelaar er graag vanaf en wij wilden het graag kopen. We hadden haast, iedere week langer was er één teveel.’’ Het zou uiteindelijk nog anderhalf jaar duren voor de bestemming was gewijzigd. ,,Maar daarna ging het snel, met dank aan het bouwbedrijf. Eind juni 2015 werd de bouw gestart en begin juni 2016 draaiden we hier volledig.’’

De wortelspecialist is blij met de locatie. ,,We zitten hier gunstig wat betreft aan- en afvoer, maar ook het pand zelf hebben we op de meest ideale manier kunnen inrichten. We hebben als het ware eerst de machines in lijn gezet en daar het pand omheen gebouwd.’’ Het terrein beslaat drie hectare en het bedrijfspand heeft een oppervlakte van bijna 5.000 vierkante meter. ,,We kunnen hier vooruit, zowel extern als intern is er ruimte voor uitbreiding.’’ Op gebied van duurzaamheid wordt het waswater van de wortelen gerecycled. De warmte die vrijkomt bij de koelprocessen wordt ingezet voor het verwarmen van de kantoren en de kantine. De groenteresten die overblijven na verwerking worden afgevoerd voor veevoer of vergisting. ,,Op den duur willen we de afval ook zelf gaan verwerken’’, aldus Matthijssen.

www.topfresh.nl