Ondernemer Centraal juni 2017

Tulpenfestival, Uit-jeTent, Potato Europe; zomaar een greep uit de activiteiten die door en voor ondernemers (en inwoners) gezamenlijk in Noordoostpolder worden georganiseerd. Met mooie arrangementen om een bezoek aan ons gebied nog aantrekkelijker te maken. En de meer dan 100.000 bezoekers die komen, blijven zo langer en besteden meer.

Die samenwerking wordt gefaciliteerd door het toeristisch platform. Twee keer per jaar komen ondernemers uit recreatie, toerisme, cultuur en horeca samen. Altijd komen er pareltjes voor het voetlicht die inspireren om de unieke kwaliteiten van Noordoostpolder aan inwoners en bezoekers te tonen.

Samen energiek ondernemen zien we ook in de toepassing van zon- en windenergie. In geothermie en biogas. De mooiste duurzame innovaties. Het gebeurt in Noordoostpolder. Het was voor mij een aangename verrassing dat we met elkaar koploper zijn in zon- en windenergie. Het voelt goed om, al of niet door de overheid ondersteund, rendabele investeringen te doen. Op je eigen dak, maar vooral ook samen op (bedrijfs)daken met projecten zoals de postcoderoos. Uitdagingen liggen er nog op het gebied van mobiliteit en circulaire economie. Gelukkig ook steeds meer mogelijkheden en kansen. Zo presenteerde een grote groene wereldspeler op het gebied van tractoren onlangs zijn eerste elektrisch aangedreven modellen.

Samenwerking tussen de koplopers in machine-industrie en de agrarische sector zorgt er voor dat de mooiste ideeën in de praktijk toegepast worden. Noordoostpolder en Flevoland zijn en blijven hierdoor toonaangevend. Jonge mensen zijn opnieuw pioniers en ontwikkelen producten en toepassingen die we niet voor mogelijk hielden. Ook hier zie ik met gepaste trots dat we met onze duurzame innovaties leidend zijn op de wereldmarkt.

Gelukkig zie ik dat we vooral nuchter blijven met elkaar. Benen op de grond en voeten in de klei. Ik blijf graag zien dat ons hoofd en ons lijf bruisen van de energie. Ik wens u veel succes. Persoonlijk en als ondernemer.

Andries Poppe
Wethouder Duurzaamheid, Recreatie & toerisme