V.l.n.r.: Steven Korf, Johan Oost en Dubbele Ras
V.l.n.r.: Steven Korf, Johan Oost en Dubbele Ras

Steven Korf is opgeleid tot spoedeisende hulp-verpleegkundige. “Het mooiste vak van de wereld”, zegt hij zelf. Toch heeft hij een carrièreswitch gemaakt naar de andere kant van het spectrum. Samen met Johan Oost en Dubbele Ras staat hij aan het hoofd van de ROK-groep. Een combinatie van arbeidsbemiddelingsbureaus, waaronder detachering in de zorg.

“De hectiek en de afwisseling van de spoedeisende hulp”, Korf mist het soms, “maar het ondernemen blijft ook trekken. Ik had altijd wel de wens om iets voor mezelf te doen. En ik heb altijd gedacht: lukt het niet, dan ga ik weer aan het werk als SEH-verpleegkundige. Daar is altijd vraag naar”. Toen hij op detacheerbaarbasis voor medisch uitzendbureau DMU in Elburg werkte en zag dat daar toekomst in zat, bood hij zich aan als compagnon. “In 2014 kon ik tien procent van de aandelen kopen. Ik hield me wat bezig met bedrijfsvoering, maar daarnaast was ik nog fulltime in het ziekenhuis aan het werk.” Tot hij een opdracht kreeg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “Of ik met spoed openstaande diensten in kon vullen. Toen ben ik binnen mijn familie- en kennissenkring gaan zoeken en had in no time de gaten gedicht.” Arbeidsbemiddeling is echter een vak apart, bemerkte Korf. Uit zijn vriendenkring was Johan Oost samen met Dubbele Ras Dujob begonnen, een arbeidsbemiddelingsbureau in de techniek- en industriesector. “Zij hadden hun bedrijf ingericht met IT-systemen voor de uitzendbranche, maar wij werkten met zelfgemaakte Excelbestandjes. Wij waren vooral SEH-verpleegkundigen, maar van systemen, mensen aantrekken en verlonen hadden we niet zoveel kaas gegeten. Als ik Johan en Dubbele daarover hoorde praten, dacht ik: ‘Wij moeten het anders doen, we moeten met ze samenwerken’.”

Stapsgewijs groeien
Dat heeft geresulteerd in de ROK-groep bestaande uit de vier labels Dujob, DMU Medische Detachering, Quotec en MedicalHunt. DMU is specifiek gericht op ziekenhuizen en MedicalHunt op overige zorginstellingen en thuiszorg. Korf kocht zijn compagnon in 2016 uit en ging samen verder met Oost en Ras. De vier bemiddelingsbureaus zitten sinds 2016 samen in een kantoor aan de Traktieweg in Emmeloord. Het aantal mensen op kantoor is in vier jaar gegroeid van 5 naar 34 en de schil eromheen van gedetacheerden en losse krachten naar ruim 400. De jonge ondernemers zijn ambitieus: “We willen marktleider worden in de Zorg, Techniek en IT. Dat kan niet alleen vanuit Emmeloord, dus we zijn inmiddels bezig met een volgende vestiging. We willen alle drie verder, maar wel in stappen”. Dat is een leerproces. “We hebben nu onze doelen voor 2025 op papier. Dat is iets wat je als ondernemer moet leren. Grote doelen in kleine doelen opknippen en het geduld opbrengen deze stap voor stap af te werken.” Er komt heel wat bij kijken om manager te zijn, heeft Korf ervaren. “Ik heb bijvoorbeeld onderschat wat er nodig is om een goed team te bouwen. Je zet niet eenvoudig vijf mensen bij elkaar, geeft ze een opdracht en het loopt. Dat gaat met vallen en opstaan en we hebben wel eens flink onze neus gestoten. Maar als ze eenmaal goed bij elkaar passen en de balans is er, dan loopt het als een trein.”

Samenwerking labels
Dat de vier labels onder één dak elkaar versterken, bleek temeer na de uitbraak van corona. “Aan één kant hebben we wat de zorg betreft moeten inboeten op kwaliteit. De ziekenhuizen riepen om mensen die moesten klaarstaan, terwijl de daadwerkelijke vraag uitbleef. Maar thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen hadden het heel druk. Mensen werden zieker en medewerkers werden ziek, terwijl ze al een personeelsprobleem hadden. Om aan die vraag te voldoen, moesten we mensen aannemen via telefoon en beeldscherm maar daarmee krijg je geen goed beeld van ze. Wij staan bekend als kwaliteitsbedrijf, maar toen ging het puur om kwantiteit. Daar hebben we nu nog de nasleep van.” Intern heeft de situatie echter positief uitgepakt. “Ons software- en marketingbedrijf – wat we samen met Wim Pruiksma waren gestart – viel voor een deel weg, maar daarmee zijn we de IT-detacheerder begonnen. En Dujob viel voor een groot deel stil, maar de zorgtakken kregen het juist ontzettend druk. Een deel van team Dujob hebben we toen ingezet om de drukte bij de zorg op te kunnen vangen. Onze mensen zijn daar heel loyaal en flexibel mee omgesprongen. Zij hebben er met z’n allen voor gezorgd dat we ondanks alle hectiek rond corona, goed bleven presteren en daar zijn we ontzettend trots op.” Loyaliteit en flexibiliteit zijn eigenschappen die de directie ook binden. “Er bestaat geen boek dat je van a tot z vertelt hoe je een bedrijf moet starten. Hoe het loopt heeft ook te maken met je karakter, in wat voor markt je zit en wat voor mensen er op je pad komen. Wij vullen elkaar alle drie heel goed aan en dan kan het snel gaan.”

Facts & figures

  • 2016 Oprichting ROK-groep
  • 34 kantoormedewerkers
  • 400 gedetacheerden/uitzendkrachten
  • AMBITIE 1000 gedetacheerden en marktleider in 2025