De politie in de Noordoostpolder heeft de afgelopen tijd een flink aantal hennepkwekerijen opgerold in woningen en bedrijfspanden. Ondernemers zijn in trek bij criminelen, omdat ze vaak eigenaar zijn van een pand of beheerder van geldstromen. Politie, gemeente en andere instanties treden hier samen tegen op.

Grootschalige wietteelt of de productie van synthetische drugs vinden plaats in bedrijfsgebouwen of leegstaande agrarische bestemmingen. De ligging van deze gebouwen onttrekt zich in veel gevallen aan het zicht en aan het toezicht. De productie is dikwijls in handen van criminelen, die pandeigenaren onder druk zetten of stil houden door betaling van flinke geldbedragen. Dat maakt ondernemers kwetsbaar.
Let op de signalen: cash betaalde huur of goederen, vreemd gedrag bij het leegstaande pand van de buurman of afwijkende vragen van klanten. Dit kan er op wijzen dat drugsmakers actief zijn of willen worden bij jou in de buurt.
Ook aan bedrijfspanden is vaak te zien dat er een kwekerij of laboratorium actief is. Bijvoorbeeld door warme of vochtige muren, een non-stop zoemend of brommend geluid, afgeplakte ramen, een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak, continue condensvorming op de ruiten en storingen in het elektriciteitsnetwerk.

Vermoedens van een hennepkwekerij of drugslab?
Meld dit bij de politie via 0900-8844, per mail aan de wijkagent (niels.bronkema@politie.nl) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Meer informatie is te vinden op meldmisdaadanoniem.nl.