Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben ook een hart voor de samenleving en zetten zich naast hun werk vaak nog belangeloos in voor maatschappelijke organisaties en initiatieven. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Wie ben je?
‘Ik ben Rienco van Koulil, 38 jaar en woon in Ens met mijn vriendin en drie kinderen. Ik heb nu bijna elf jaar mijn eigen internetbedrijf, Teqz. Eerst op een zolderkamertje in Ens, maar langzaamaan heb ik uitgebreid en inmiddels zit ik op een locatie in Emmeloord en is er een aantal mensen bij me in dienst. We werken veel samen met reclamebureaus en grafisch ontwerpers en zorgen ervoor dat de technische kant van een website goed werkt.’

Maar er is ook een andere Rienco dan Rienco de internetondernemer, toch? 
‘Ons laatste echt grote optreden was tijdens carnaval vorig jaar. Toen werd er wel gesproken over een virus, maar we gingen daar nog even helemaal los. In september hebben we nog op een bruiloft gespeeld op Urk, maar dat was al heel anders. Toen vorig jaar de eerste lockdown in ging, was het wel even lekker, die verplichte sabbatical. Maar daarna werd het vervelend, een beetje burgerlijk. Op zaterdagavond op tijd naar bed, dat was ik helemaal niet gewend.’

Hoe anders ben je op kantoor dan op het podium?
‘Dat is een wereld van verschil. Op kantoor ben ik serieus, klanten verwachten een professionele instelling. Die heb ik, maar ik probeer ook altijd informeel te zijn. En die informele kant heb ik op het podium ook. Maar daar gaat de knop wel helemaal om. Als we spelen met de band, dan zorg ik voor entertainment en dan wil ik dat iedereen aan ’t einde van de avond voor het podium staat. Ik zit op kantoor al heel veel achter mijn computer. Stel dat mijn hobby gamen was geweest, dan zat ik dus de hele dag naar een beeldscherm te turen. Ik vind het fijn om deze uitlaatklep te hebben.’

Waar kijk je het meest naar uit als je straks weer met de band op een feest staat? 
‘We eindigen een optreden altijd met het nummer Narcotic van de band Liquido. Ik vind het altijd geweldig om te zien hoe mensen dan nog net even het laatste beetje energie uit zichzelf persen, nog éven meedoen op dit nummer. Ik heb het optreden echt gemist. Normaal gesproken repeteren we elke donderdagavond. Door de avondklok kon dat niet, gelukkig nu wel weer. We zijn voorzichtig plannen aan ’t smeden voor de komende periode. Wat je ziet, is dat veel bandjes nu gaan optreden op tuinfeesten en barbecues. Maar daar zijn wij de band niet voor. Wij zijn geen achtergrondmuziek tijdens het draaien van de hamburgers. Wij gaan voor de show. Er zijn al wat aanvragen binnen voor feesten in juni, maar het is de vraag of die door kunnen gaan. We proberen creatief te zijn. Mogen er maar veertig mensen in een kroeg komen? Dan komen wij gerust drie avonden achter elkaar om te zorgen dat iedereen ons kan horen.’