De aardappelvakbeurs Potato Europe vindt dit jaar plaats op woensdag 1 en donderdag 2 september bij Wageningen Universiteit (WUR) in Lelystad. Voormalig burgemeester Jan Westmaas van gemeente Noordoostpolder pootte hier in april de eerste aardappel voor de velddemonstraties die tijdens deze vakbeurs worden gehouden.

De Potato Europe werd in 1987 voor het eerst gehouden in Emmeloord. Het is in het leven geroepen door het aardappelbedrijfsleven in de Noordoostpolder en de gemeente. Niet zo vreemd, want Emmeloord staat wereldwijd bekend als World Potato City. Dat komt door het enorme areaal aan hoogwaardige pootgoedteelt en door een breed, gespecialiseerd aardappelbedrijfsleven zoals machinefabrikanten, bedrijven op het gebied van koel- en opslagtechniek, aardappelveredeling en aardappelhandel.

Inmiddels wordt de Potato Europe elk jaar afwisselend gehouden in Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. De Nederlandse editie werd tot en met 2017 in Emmeloord gehouden. Omdat het terrein van de Wageningen Universiteit (WUR) in Lelystad zich uitstekend leent om de hele keten in beeld te brengen en het slechts op 20 minuten rijden van Emmeloord is, is Potato Europe verplaatst naar Lelystad. Potato Europe biedt een internationale vakbeurs, velddemonstraties en een congres; allemaal in het teken van de aardappel.