Ondernemer Centraal december 2016


Acht mensen strak in zwart pak, witte overhemden en rode stropdassen. Dat was hoe ik, samen met collega-bestuurders van het regionaal werkbedrijf Flevoland, onthaald werd door Yanmar Europe. Een Japans bedrijf in Almere, uitvinder van een kleine dieselmotor. Indrukwekkend.


Eenmaal geïnstalleerd op onze plaatsen kregen we een vlammend betoog over het familiebedrijf Yanmar en hun samenwerking met het praktijkonderwijs. De wijze waarop zij zestig tot tachtig leerlingen per jaar stageplekken bieden was net zo indrukwekkend. Met een ijzeren discipline krijgen jongeren instructies en doet men vooral aan verwachtingenmanagement. Om 8.15 ben je binnen, 8.20 heb je je werkschoenen aan en om 8.30 zit je aan je werktafel. Bij de werktafels hangen twee grote LCD schermen met instructiefilmpjes over bijvoorbeeld het inpakwerk. Als je iemand tegenkomt dan groet je, als je met iemand praat dan kijk je hem aan.

Ik vroeg me bijna af of ik hier wel zou willen werken, zijn al die regels nog leuk? Maar dit bedrijf neemt de samenwerking met het praktijkonderwijs uitermate serieus. Ze investeren erin en willen dat het lukt, dat was aan alles te merken. De jongeren doen werkervaring op, maar krijgen zoveel meer mee over goed werknemer zijn. Als je dan hoort dat een leerling een baan krijgt aangeboden, ze een officieel certificaat van YanMar krijgt voor haar stageperiode, dan zijn de ouders meer ontroerd dan de leerling zelf. Voor ouders kan het best een zorg zijn als je kind op het speciaal onderwijs zit.

Yanmar is een bedrijf dat perspectief geeft. Een dergelijk bedrijf staat gelukkig niet alleen in Almere. Ook in de Noordoostpolder zijn er veel bedrijven die mensen weer een kans bieden. Daar heb ik wel vaker over geschreven. Maar ik kan het niet genoeg blijven zeggen. Deelnemen aan het arbeidsproces is zoveel meer dan alleen een baan. Bedankt werkgevers voor jullie geboden kansen! Ik hoop dat er volgend jaar ook weer mooie samenwerkingsrelaties ontstaan tussen u en leerlingen vanuit het (praktijk)onderwijs.

Hennie Bogaards
Wethouder Sociale Zaken en werkgelegenheid