V.l.n.r. Sandra, Lucien en Leon van Regenmortel
V.l.n.r. Sandra, Lucien en Leon van Regenmortel

Van werknemer in de bouw naar ondernemer in de metaalsector, naar eigenaar van een camperbedrijf. Lucien van Regenmortel had een paar jaar geleden niet kunnen bedenken waar hij nu staat. “Die boot komt voorbij en dan kun je instappen, of niet. Hoe langer je nadenkt, des te meer mitsen en maren. Wij zijn meteen ingestapt.”

Van Regenmortel stond drie jaar geleden nog in deze uitgave vanwege de ontwikkeling van een composteermachine door zijn metaalconstructiebedrijf Lumacon in Marknesse. “Daar is vanuit de markt belangstelling voor en die wordt nog steeds doorontwikkeld”, maar als aandeelhouder is hij nog slechts zijdelings betrokken. Vier jaar geleden bood hij Mark Vereecken – min of meer in een opwelling – zijn bedrijf ter overname aan. “Ik dacht al wel eens na over later, omdat ik geen opvolging had. Toen raakte ik met Mark in gesprek. Hij had net z’n huis verkocht en dacht na over een eigen bedrijf. Ik zei: ‘Je mag dat van mij overnemen en het huis erbij’. Daar ging hij serieus op in.” Vereecken trad eerst een jaar bij Lumacon in dienst, waarna Van Regenmortel geleidelijk dacht af te bouwen. Maar met dezelfde voortvarendheid als waarmee hij in 1990 het bedrijf van zijn schoonvader overnam, sloeg hij opnieuw een andere weg in.

Familiebedrijf
Hij weet dag en uur nog. “Het was 28 mei 2018, maandagmorgen om 11 uur. Ik zag Co Trouwborst in zijn tuin bezig en we raakten in gesprek. Ik vroeg hem hoe het met de handel ging. Hij had in 2012 zijn camperbedrijf verkocht, maar deed altijd nog de inkoop. ‘Niet meer’, zei Co, ‘per 1 juli gaat de verkoper eruit en dan komt het leeg’. ‘En dan?’, vroeg ik. ‘Weet ik niet’, zei hij.” Van Regenmortel zei prompt: “Dan doe ik het!” en Trouwborst bood aan hem daarbij te helpen. Nog geen vijf weken later opende Integraal Campers Marknesse met aan het roer Lucien, zijn vrouw Sandra en zoon Leon. “Toen het bedrijf in 2012 te koop kwam, had ik al tegen Lucien gezegd: ‘Dat is net wat voor jou!’, maar hij zag dat toen niet zitten”, vertelt Sandra. “Waar moest ik de tijd vandaan halen?”, gaat haar man verder, “maar nu Mark in de zaak zat, kwam er voor mij ruimte. Toen ik Sandra vertelde over mijn gesprek met Co, zei zij meteen: ‘Dat gaan we doen’. En Leon was ook meteen enthousiast, dat vonden wij ook belangrijk.” Inmiddels is het een familiebedrijf waarin tevens de beide dochters participeren.

Het bedrijf verhandelt hoofdzakelijk integraalcampers in het hoge segment van (bijna) nieuw tot enkele jaren oud. “Campers heb je overal, maar wij hebben de meest jonggebruikte Hymers. Dat is het stuk expertise dat Co inbrengt. Hij is op de achtergrond steeds aanwezig en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. En hij grasduint op het internet en tipt ons welke te koop staan.” Sandra vult aan: “De wagens zijn behoorlijk uniek. Soms is er maar één in heel Europa en die staat hier. Liefhebbers zoeken gericht op een bepaald type en komen hier terecht”. De zaken lopen van meet af aan voorspoedig. “Ik wist dat er muziek in zat”, zegt Van Regenmortel, “maar dat het zo zou lopen hadden we niet voorzien. Leon zou parttime meedraaien, maar is vanwege de hoeveelheid werk vorig jaar maart volledig in het bedrijf gestapt. Ik had Lumacon nog, maar was steeds hier en Sandra deed de administratie van Lumacon nog, maar was daarnaast ook steeds hier aan het werk”.

Corona-effect
Om zich volledig op de camperhandel te kunnen richten, droeg Van Regenmortel de directie van Lumacon per 1 januari 2020 officieel over aan Vereecken. Vervolgens kwam corona. “Eind maart werd het rustig, maar dat vonden we niet heel erg, want daarvoor was het steeds druk geweest. Het gaf ons wat ruimte, want we hadden het wel druk met afleveren en allemaal volgens de RIVM-maatregelen. Het was natuurlijk afwachten of de handel weer aan zou halen, maar na april nam de vraag enorm toe en dat is nog zo. Corona heeft juist veel mensen de knoop door doen hakken om een camper aan te schaffen. Dat is voor de handel mooi, maar door corona hebben we wel problemen gehad met aanleveren uit Duitsland. We konden niet overal terecht om ze op te halen.”

Positieve energie
Van Regenmortel en zijn vrouw zijn zes dagen per week aan het werk. “We hadden gedacht wat af te kunnen bouwen, maar we hebben het alleen maar drukker gekregen.” Erg vinden ze dat niet. “Ik ben totaal iets nieuws gaan doen en dat heeft me veel energie gegeven.” Sandra: “Ik heb Lucien voor die tijd wel eens gevraagd: ‘Als jij nou mocht kiezen, waarin zou je dan het liefste ondernemen?’ Daar stond hij helemaal niet bij stil, hij deed gewoon z’n werk”. Hij kan het nu iedereen aanraden die geen energie meer haalt uit zijn onderneming: “Je hoort van zoveel dat ze moe zijn. Durf dan die stap te zetten als iets nieuws op je pad komt. Dit is het beste wat ik ooit heb kunnen doen. Het is niet altijd makkelijk gegaan, maar het is wel een prachtige uitdaging.” Zijn vrouw voegt toe: “Het verwondert me nog steeds dat dit nu onze onderneming is. Maar ik had er met Co’s hulp ook alle vertrouwen in dat het zou slagen. Het is geweldig om dit met het hele gezin te mogen doen. Je staat op gelijke voet met elkaar. Ieder heeft zo z’n talenten en je vult elkaar aan.”

integraalcampers-marknesse.nl