De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Daniel Kristo (21) uit Emmeloord vertelt over zijn ‘nieuwe kans’, die hij via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Waarom een nieuwe kans?
Lang verhaal. Ik deed de opleiding financiële administratie op het ROC Friese Poort, maar zat daar niet op mijn plek. School leverde me heel veel stress op, daardoor liep ik bij de maatschappelijk werkster van het ROC. Zij loodste me met wekelijkse gesprekken door de opleiding heen, zodat ik het toch haalde.’

Maar?
‘We besloten daarna niveau 3 te gaan proberen, maar dat was te zwaar voor mij. We stopten ermee en ik nam een tussenjaar. Ik solliciteerde in dat jaar zes keer, maar werd steeds afgewezen door een gebrek aan werkervaring. Heel frustrerend.’

En toen?
‘Toen kreeg mijn moeder een zware burn-out en heb ik 2,5 jaar lang voor haar gezorgd. Op het moment dat zij weer wat opknapte, wilde ik toch weer op zoek naar werk. Maar ik was -ook mede door corona- in zo’n sociaal isolement geraakt, het lukte me niet. Via de maatschappelijk werkster van het ROC kwam ik in contact met de WerkCorporatie.’

Wat deden zij voor jou?
‘In het begin heel veel praten, iedere week. Ik moest vertellen over mezelf, zodat we konden bepalen welke kant we op moesten qua werk. Daarna deed ik cursussen om me sociaal te ontwikkelen en te leren solliciteren. Ik deed ook een sporttraject bij UCT in Emmeloord.’

Leverde je dat wat op?
‘Zeker. Tijdens de personal trainingen en de groepslessen leerde ik heel veel over doorzetten en contacten leggen. Bovendien vond ik binnen een halfjaar een baan. Ik wilde gewoon ergens beginnen en vond werk bij ProNano Car & Truckwash.’

Een schot in de roos?
‘Nee, niet meteen. Het weekje autowassen op proef was niks voor mij. Maar toen ik aangaf te stoppen, boden ze me een baan aan als administratief medewerker. En daar zit ik echt helemaal op mijn plek. Als ik de administratie klaar heb, kan ik aan de slag met de bestellingen controleren, inpakken, inladen en wegbrengen. Die afwisseling van kantoorwerk en werken met je handen is voor mij echt fantastisch. Ik heb laatst op een beurs zelfs producten van ProNano staan verkopen. Dat had ik een tijd geleden toch nooit kunnen denken.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.