De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Juni Wespel (42) uit Emmeloord vertelt over zijn ‘nieuwe kans’ bij Jongstra Transport, die hij via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Een nieuwe kans op werk.
Waarom had je die nodig?
‘Ik heb een auto-ongeluk gehad, waar ik een ernstige whiplash en rugklachten aan overhield. Daardoor kon ik niet meer werken. Ik heb ruim twee jaar thuisgezeten.’

En daarvoor altijd aan het werk?
‘Ja. Ik heb ruim tien jaar bij Defensie gewerkt als monteur, maar dat kon ik uiteindelijk niet meer doen door knieklachten. Toen ben ik bij het vroegere Luxetenten.com aan de slag gegaan als meubelmaker.’ Met een lach: ‘Ik ben wel een beetje handig ja. Dat is me er met de paplepel ingegoten. Mijn ooms hadden op Curaçao altijd een bouwbedrijfje, dat vond ik van kleins af aan geweldig.’

Van volop werken naar helemaal thuis zitten. Wat een overgang
‘Dat was het zeker. Ik kan wel zeggen dat de muren na een tijdje op me afkwamen. Maar werken was gewoon moeilijk vanwege mijn lichamelijke klachten, dus ik kon het niet.’

Wanneer kwam de WerkCorporatie in beeld?
‘Toen ik uiteindelijk een bijstandsuitkering aanvroeg. De werkcoach luisterde naar mijn verhaal en kwam met de gouden tip: ze vroeg of ik niet wilde beginnen met sporten bij sportschool UCT in Emmeloord om conditie en kracht op te bouwen.’

En dat hielp?
‘Absoluut. Bij UCT wisten ze precies welke spieren ze moesten trainen om mijn fysieke klachten te verminderen. Na ruim zes maanden kon ik weer werken. En daar heeft de WerkCorporatie me ook bij geholpen. Ik werk nu bij Jongstra Transport in Emmeloord.’

Zit je daar op je plek?
‘Helemaal. In dit transportbedrijf zit een showroom en een outletwinkel van mangohoutonline.nl, dat meubels uit India verkoopt. Jongstra Transport verzorgt hiervoor de opslag en het vervoer naar kopers in Nederland en België. Alle beschadigde of kapotte meubels die weer retour komen, komen bij mij. Ik herstel ze, zodat ze alsnog naar de klant kunnen of naar de outlet gaan.’

Een baan die bij je past dus
‘Ja, ik vind het leuk werk. Elke dag is anders. De ene dag sta ik ruitjes van een kast te fixen, de andere dag moet ik een los deurtje repareren. En het team waarin ik werk is ook nog eens ontzettend gezellig.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.