De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Anday Bokuretsion (50) uit Emmeloord vertelt over zijn ‘nieuwe kans’ bij Mega Carwash, die hij via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Wat doe je precies voor werk?
‘Ik werk in de wasserij aan de Gildenweg. Klanten rijden hun auto voor, vertellen wat voor wasprogramma ze willen, rekenen bij mij af en dan spuit ik hun auto af. Daarna gaan ze op een lopende band door de wasstraat en worden ze helemaal gewassen. Verder houd ik de wasstraat en de wasboxen netjes.’

En dat bevalt je goed?
‘Ja, heel goed. Ik heb hele leuke collega’s en mijn manager is ook erg aardig. Samen hebben we het altijd gezellig. Ik vind het contact met de klanten ook leuk. Ik spreek nog niet zo goed Nederlands, maar in dit werk kan ik me prima redden met de taal. Je hoeft niet hele moeilijke gesprekken te voeren.’

Anday Bokuretsion (eigen foto)

Je komt niet uit Nederland, dus?
‘Nee, ik kom uit Eritrea. Vijf jaar geleden ben ik voor de oorlog daar naar Nederland gevlucht. Nu woon ik hier met mijn gezin.’

En je wilde aan het werk?
‘Ja, heel graag. Maar dat is moeilijk als je de taal nog niet zo goed spreekt. Via de WerkCorporatie heb ik een jaar lang vrijwillig gewerkt bij Mega Carwash. Sinds april vorig jaar heb ik een contract. Ik werk hier nu drie hele dagen en een halve dag in de week. 32 uur in totaal.’

Hoe hielp de WerkCorporatie je daarbij?
‘Ze hebben alles samen met mij gedaan. De gesprekken met de werkgever, ze regelden een tolk erbij. Dat was heel fijn, omdat ik nog Nederlands leer. Bij Mega Carwash hebben ze me ook heel goed geholpen. Ze legden me alles rustig uit, net zo lang totdat ik het begreep.’

Past het werk goed bij je?
‘Zeker weten. Ik was in Eritrea tankstationmedewerker. Dit werk lijkt er wel een beetje op. Soms heb je rustige dagen, soms heel druk. Ik heb het liever wat drukker, dan vliegt de tijd snel voorbij. En door dit werk leer ik steeds meer Nederlands.’

Heb je nog grote toekomstplannen op het gebied van werk?
‘Nee hoor, ik heb het hier goed en er valt nog steeds veel te leren voor mij bij Mega Carwash. Dus ik blijf hier nog wel een tijdje.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.