Een kantoorpandje in het centrum, hectares akkerbouwgrond of je eigen keukentafel: iedereen heeft zijn eigen werkplek. In de rubriek Hier werk ik komt in elke editie van Ondernemer Centraal iemand aan het woord die vertelt waarom zijn werkplek zo uniek is.

Gert Korte (eigen foto)

Gert Korte (eigen foto)

Wie ben je? 
‘Gert Korte, 55 jaar, geboren en getogen in Emmeloord. Met mijn ouders woonde ik boven de wassalon die zij runden in de Lange Nering. In 2008 heb ik het bedrijf overgenomen, toen nog met stomerij erbij. Nu zit ik met de wasserij op bedrijventerrein De Munt.’

Hoe ziet dat eruit, zo’n wasserette?      
‘Ho, wacht even, het is geen wasserette, maar een wasserij. In een wasserette doen mensen zelf hun was, hier doe ik het voor klanten. Ik heb vijf wasmachines en drie drogers staan, met daarnaast veel ruimte om wasgoed te kunnen drogen. Ook heb ik een grote vouwtafel. Die heb ik hard nodig, want ik ben me gaan toeleggen op het wassen van speciale producten, zoals binnententen van een bedrijf dat door heel Europa tenten verhuurt en die hier laat wassen. De machines doen het zwaarste werk, maar het ophangen en opvouwen is ook nog een hele klus. Naast speciale reiniging was ik veel bedrijfskleding voor bedrijven in de Noordoostpolder en daarbuiten.’

Waar ben je ’t liefst op jouw werkplek? 
‘Onderweg, om was op te halen en te bezorgen. Dat klinkt misschien gek, omdat de wasserij natuurlijk mijn werkplek is. Maar het contact met klanten vind ik het allerleukst. Ik werk de hele dag alleen, dus die ritjes zijn fijn. Ik ben elke dag op pad.’

Wat is er veranderd op jouw werkplek in de loop der jaren?
‘De stomerij die mijn vader had, ben ik gestopt. Het werd te prijzig en chemisch reinigen is niet zo goed voor het milieu, een aspect dat ik wel belangrijk vind. Een tijdje geleden heb ik een zonneboiler laten plaatsen op het dak. Je moet toch met de tijd mee en nadenken over duurzaamheid en kosten. Het scheelt een hele hoop dat het water dat ik verbruik, wordt verwarmd door de kracht van de zon.’

Wat is onmisbaar op jouw werkplek?
‘Muziek. Die machines maken veel herrie en bovendien heb ik niemand om me heen in dit werk. Dan is wat geluid op de achtergrond fijn. Meestal schalt er muziek uit de eighties uit de boxen. Muziek loopt sowieso als een rode draad door mijn leven. In de jaren ’80 leerde ik mijn vrouw kennen op dansles bij Gelderman, daarom hou ik zo van liedjes uit die tijd. We zijn inmiddels meer dan dertig jaar getrouwd.’

Wie doet de was bij jou thuis?
‘Mijn vrouw, al neem ik soms wel wat beddengoed mee om hier te wassen. Maar wat leuk is, vroeger deed mijn vader dus altijd de was. Mijn ouders hadden thuis geen wasmachine, alles werd in de wassalon gewassen. Zelfs toen ik de zaak had overgenomen, kwam hij nog met zijn was naar mij.’

Wat doe je als je niet op je werkplek bent? 
‘Mijn hobby is sleutelen aan mijn oude camper, een Citroën HY uit 1972. Als het in de zomer iets rustiger is qua werk, dan gaan mijn vrouw en ik er graag weekendjes mee weg.’