De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 300 Buitengewone Werkgevers. Erwin Mondria (50) vertelt over zijn ‘nieuwe kans’, die hij via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.

Waarom een nieuwe kans?
‘Ik heb een drugsverleden. Door de drugs was ik alles kwijtgeraakt. Geen werk, geen huis; ik was aangewezen op de noodopvang van zorginstantie Kwintes. Daar besloot ik het roer om te gooien na jaren gebruiken. Ik kickte anderhalf jaar geleden af en begon met een vrijwillig baantje als fietsenreparateur.’

Erwin Mondria

Maar je wilde meer?
‘Ja, ik wilde graag een betaalde baan. Het echte leven weer oppakken. Maar dat is niet zo gemakkelijk als je er zo lang uit bent geweest. Vooral het solliciteren vond ik moeilijk. Vroeger had ik altijd banen gekregen via mond-tot-mondreclame.’

En toen?
‘Kwintes stuurde me door naar de WerkCorporatie. Zij hebben allemaal mappen met werkgevers, waar je een baan uit kunt kiezen die bij je past. En het mooie is, daarna gaat er een begeleider met je mee op sollicitatie. Dat hielp me enorm, het maakte het wat gemakkelijker allemaal.’

Je koos Klijnstra in Nagele
‘Ja, ik heb vroeger ook in garages gewerkt, dat ligt me wel. En dit is een autodemontagebedrijf. Ik kon er na het sollicitatiegesprek meteen aan de slag vorig jaar augustus.’

Hoe was dat?
‘Nou, best wel weer even wennen in het begin. Het vroege opstaan, de hele dag bezig zijn. Mijn leven zag er jarenlang heel anders uit. Mijn begeleider stuurde me naar de sportschool, zodat ik wat kon aansterken. En al snel was ik er weer helemaal aan gewend. Ik voel me hier nu helemaal op mijn plek.’

Wat doe je daar precies?
‘Ik haal auto’s schroefje voor schroefje uit elkaar. De bruikbare onderdelen worden daarna weer verkocht. Ik vind het leuk werk om te doen, met mijn collega’s kan ik het ook goed vinden. Ze weten van mijn verleden, daar ben ik open over geweest. Maar dat speelt hier op de werkvloer verder helemaal geen rol.’

Hoe is het contact met de WerkCorporatie nu dan nog?
‘Weinig. Het gaat gewoon goed, dus dan laten ze me ook mijn gang gaan. Als er eens een keer iets is, dan kan ik ze altijd bellen voor hulp.’

Wilt u binnen uw bedrijf ook iemand een nieuwe kans geven? Neem contact op met de WerkCorporatie, via (0527) 633 543 of werkgeversteam@werkcorporatie.nl.