V.l.n.r.: Mark Hilderink (l) en Cor van Vilsteren bij de nieuwbouw aan de J. Marisstraat.

MCM Marknesse bouwt nieuw aan de J. Marisstraat in Marknesse. Een modern geoutilleerde constructiehal ter grootte van één hectare voor een optimale interne logistiek. Tegelijkertijd wordt een nieuwe huisstijl doorgevoerd. “Wat wij willen uitstralen is samenwerking”, zegt Cor van Vilsteren, “zowel intern als extern”.

Machine Constructies Marknesse maakt halffabrikaten van staal, rvs en
aluminium. De meeste vraag komt uit de agrarische sector, maar de compagnons Cor van Vilsteren en Mark Hilderink noemen daarnaast de logistieke sector, proces- en verpakkingsindustrie, weg- en waterbouw en scheepsbouw. “Wij vermarkten geen producten, maar maken onderdelen van machines voor bedrijven die zelf de engineering en montage doen”, licht Hilderink toe. Veel werk gebeurt seriematig, maar MCM maakt ook eenmalige staalproducties, zoals maatwerkoplossingen en grote kunstwerken. “Dat is niet onze corebusiness, maar het maakt wel de smeu. Wij kunnen dat aan en dat willen we graag laten zien”, zegt Van Vilsteren. Hilderink vult aan: “Diversiteit is onze kracht. Er wordt vaak gezegd dat je je moet specialiseren. Maar juist die veelzijdigheid, zowel wat betreft expertise als opdrachtgevers, maakt dat we altijd werk hebben”. Van Vilsteren beaamt: “Vanaf 2008 toen de economische neergang begon, zijn wij elk jaar met tien procent gegroeid en dat zet zich door”.

Nieuwbouw
Vanuit dat perspectief hebben de ondernemers besloten volledig nieuw te bouwen. “Het pand wordt eenderde groter dan wat we nu in totaal in gebruik hebben. We kunnen er vooruit en we kunnen de productieflow goed creëren.” In de productiehal komen twee opstellingen van 25 meter productieruimte met daartussen een corridor van acht meter breed voor intern vervoer met AVG’s, zelfrijdende karren. De hal wordt open, zonder wanden ingericht. “De praktijk leert dat je na een paar jaar andere inzichten hebt of dat er nieuwe technieken zijn, waardoor je de opstelling van de machines weer moet veranderen. Wanden staan dan alleen maar in de weg. “ Eind 2018 waren de plannen voor de nieuwbouw klaar. “De gemeente is ons heel goed tegemoet gekomen waardoor het voortraject vlot is verlopen”, vertelt Hilderink, “In september kon dan ook de eerste paal worden geslagen”. Medio volgend jaar willen de ondernemers volledig productie draaien in het nieuwe pand.

Van Vilsteren’s ondernemersvisie is geënt op samenwerken. Bijna dertig jaar geleden nam hij samen met een collega de machinefabriek waar ze werkten over en zetten deze door als MCM. Toen zijn compagnon met pensioen was gegaan, ging hij een samenwerking aan met Hilderink (MHM). Die kocht zich in stappen in en sinds 2017 zijn beiden op fiftyfifty-basis compagnons. MCM participeert voor vijftig procent in TCM (Tube Center Marknesse) en heeft een meerderheidsaandeel in lasbedrijf ConWeld in Kampen. “Samenwerken is op alle fronten belangrijk, of het nu gaat om samenwerking op de werkvloer of met andere bedrijven uit de sector”, zegt Van Vilsteren. Voor het contact met de sector zit hij in het landelijk bestuur van de Metaalunie en is daar voorzitter van de onderwijscommissie. “Hier in de regio deden we in het verleden op onderwijsgebied veel samen met andere bedrijven, maar we zagen ook een versnippering. Het Agrofoodcluster heeft echter laten zien wat je met elkaar tot stand kunt brengen. Dat heeft ons als bedrijven in de maakindustrie gestimuleerd Innovatiecluster Noordoostpolder op te starten.”