‘Pluk de dag’, is de achterliggende gedachte voor het vroege tijdstip waarop het ondernemersnetwerk BNI Beaufort Noordoostpolder-Urk wekelijks vergadert. Voor ‘avondmens’ Jan van den Berg het enige nadeel dat hij weet te benoemen. Maar zelfs dat nadeel blijkt een voordeel te zijn, “want ik krijg er een flinke dosis energie voor terug!”
Iedere woensdagmorgen om stipt 7 uur hebben de leden van BNI Beaufort hun ontbijtbijeenkomst. Vrijblijvend is dat niet, wie lid wordt conformeert zich aan de filosofie ‘Geven loont’. Dat betekent dat je vrijwel iedere vergadering aanwezig bent en actief deelneemt. “We hebben een ethische code, een ideëel doel dat ieder lid nastreeft”, zegt voorzitter Paul Reijntjens. “Het betekent dat je vanuit jezelf wilt dat het een ander goed gaat. Als ik jou ergens mee kan helpen dan doe ik dat, zonder daar meteen iets voor terug te verwachten. Het is onvoorwaardelijk geven.” Maar het loont ook, “want de praktijk leert dat als je op die manier zaken doet, er links- of rechtsom ook wat naar je terugkomt.”
Internationaal netwerk
Pim van der Maden is een van de ‘founding members’ van BNI Beaufort Noordoostpolder-Urk. Tien jaar geleden opgericht volgens de principes van Business Network International. Het op Amerikaanse leest geschoeide concept heeft de hele wereld veroverd. Hij zegt hierover: “Het grote voordeel is dat we als lokaal netwerk zijn ingebed in dat grote internationale netwerk. Als jij een exportbedrijf hebt en contact zoekt met een bedrijf in Bangladesh, dan kun je als BNI-lid heel gemakkelijk contact opnemen met een BNI-lid daar. Je weet van elkaar dat iedereen vanuit dezelfde houding handelt”. Jan van den Berg vertelt dat hij regelmatig aanhaakt bij een vergadering van een andere lokale afdeling, ’chapter’ genaamd. “Ook daar haal ik contacten en werk vandaan. Je wordt heel makkelijk ontvangen, want iedereen kent het principe.”
Persoonlijke ontwikkeling
BNI is gericht op exponentiële groei. De leden leren elkaar ook één-op-één goed kennen, zodat ze elkaar binnen hun persoonlijke netwerken kunnen aanbevelen. Ieder lid wordt daarnaast geacht regelmatig gasten vanuit zijn eigen netwerk uit te nodigen voor de chaptervergaderingen. Die open houding is goed voor het imago. Van der Maden: “Buitenstaanders denken soms dat we een incrowd zijn, maar na zo’n kennismaking weten ze beter”. Van den Berg werd twee jaar geleden als gast uitgenodigd en werd meteen lid. Hij is een sprekend voorbeeld van het succes van de filosofie achter BNI. “Ik ben ICT’er en van nature geen netwerker. In de 27 jaar dat ik ondernemer was, had ik nooit iets gedaan aan netwerken. Sinds ik lid ben van BNI is mijn onderneming dertig procent per jaar gegroeid. Van vier mensen op kantoor zijn we uitgebreid naar twaalf. Dat is mede te danken aan BNI. Het heeft mij veel opdrachten gebracht. En daarnaast heb ik een persoonlijke groei doorgemaakt. Ik heb heel veel geleerd op het gebied van netwerken en jezelf presenteren.” Reijntjens vult aan: “Er zit een hele organisatie achter die leden helpt zich verder te ontwikkelen. Een vast onderdeel bijvoorbeeld van iedere chaptervergadering is je pitch. Dat vindt iedereen eerst eng, maar door de training en feedback vanuit de groep zie je dat mensen zich heel snel ontwikkelen.”
Openheid
De coronamaatregelen hebben geen wig gedreven in het chapter, integendeel. Van der Maden: “Het mooie van zo’n intensief netwerk is ook, dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Het gaat niet altijd goed. Een aantal ondernemers zijn door de maatregelen zwaar getroffen, maar door daar open over te zijn konden anderen hen helpen”. De meerwaarde van het netwerk in crisistijd wordt ook gezien door het onderwijs, voegt Van den Berg toe. “Het is heel moeilijk momenteel om genoeg stageplekken te vinden, maar dat is ROC Friese Poort mede dankzij BNI gelukt. De directie heeft daarom besloten om het lidmaatschap te verlengen.”
Voor meer informatie over BNI Beaufort of het bijwonen van een chapter, ga naar bni-flevolandenveluwe.nl.