Wie: Colinde de Nijs
Wat: Pioniers van de Toekomst

Waar kennen we je van?
Ik run samen met mijn man Guust sinds 1992 Restaurant le Mirage in Emmeloord. We zijn allebei in Noordoostpolder opgegroeid en hoewel we in het westen gestudeerd en gewerkt hebben, hebben we ons bewust hier gevestigd. Wij vinden Emmeloord een prachtige plek om te wonen, maar ook om te werken. Hier een restaurant beginnen was echt onze droom.

Wat weten we nog niet van je?
Ik maak als vrijwilliger deel uit van de werkgroep voedselpioniers van de stichting Pioniers van de Toekomst. Onze doelstelling is bewustwording te bevorderen op het gebied van gezond en milieubewust geproduceerd voedsel. Daarnaast ben ik taalvrijwilliger bij het Huis voor Taal en begeleid ik iemand van buitenlandse afkomst die de Nederlandse taal nog niet goed machtig is.

Wat is je drijfveer?
Voedselbewustzijn vinden Guust en ik heel belangrijk. Als restaurant zijn we een klein spelertje, maar ik zie het als mijn taak om gasten uit te leggen waarom we iets wel of juist niet op de kaart hebben staan. Om diezelfde reden verzorgde ik smaaklessen voor het basisonderwijs. Hierop ben ik door de pioniers benaderd om de voedselwerkgroep mee op te zetten, van waaruit educatieve activiteiten worden gecoördineerd. Smaaklessen valt daar bijvoorbeeld onder, maar ook de onlangs geïntroduceerde NOP-box, een samengesteld pakket met seizoens- en streekproducten.

Colinde Nijs
Colinde Nijs
Pioniers van de Toekomst

Wat kost het je?
Ik ben opgevoed met de instelling om te helpen waar je kunt. Zet je in, dan heb je ook wat in te brengen. Zo ben ik op een gegeven moment praktijkles gaan geven aan de Friese Poort in Sneek, omdat ik best wel kritiek had op wat onze stagiairs moesten leren. Ik kon mijn expertise inbrengen, maar zag aan de andere kant ook waar de school tegenaan liep en kreeg daar begrip voor. Reden waarom ik ook in de ouderraad zat toen mijn kinderen op de basisschool zaten en jeugdtrainer was bij Zignea.

Wat levert het je op?
Ik vind vrijwilligerswerk leerzaam en verrijkend. Via de voedselpioniers kom ik in aanraking met projecten waar ik anders misschien geen weet van zou hebben, zoals de Akker van de Toekomst en het Voedselbos. En het Huis voor Taal brengt me in contact met andere culturen en zienswijzen.