V.l.n.r.: Derco Bonthuis, Dirk Bos, Willem Wierda en Nico de Leeuw.
Wat zo’n acht jaar geleden begon als ‘Bouwcafé’, is uitgegroeid tot Bouwadviesteam Flevoland. Veertien regionale bedrijven die als één partij samenwerken. Samenwerken is één van de raderen van de nieuwe Sociaal Economische Agenda van de gemeente. De ondernemers vertellen hoe zij hierin stappen blijven maken.
De bedrijven op het gebied van woningbouw, -inrichting en tuinaanleg zochten elkaar bewust op in de economisch moeilijker jaren. “Eens per maand hielden we met een aantal collega’s spreekuur bij Eindeloos”, vertelt initiatiefnemer Dirk Bos van Bouwbedrijf Bos uit Emmeloord. “Soms kwam er bijna niemand, maar andere keren leverde het wel wat op.” Derco Bonthuis van Marco Marknesse woonadviseurs merkt op dat de handel de onderliggende drijfveer was, maar dat de wil er ook was om de samenwerking na de crisis voort te zetten. “Onze kracht zit in samenwerking. Het is mooi om zelfstandig ondernemer te zijn, maar door samen te werken heb je ook altijd de juiste expertise in huis. Samen kunnen we de klant ontzorgen en elkaar versterken.” Bos vertelt hoe het werkt: “Stel, iemand wil een pand van boven tot onder gerenoveerd hebben. Dan belt hij één schakel in de hele keten van het Bouwadviesteam en die ondernemer treedt op als aannemer en stuurt de andere partijen aan. De klant heeft het gemak van één aanspreekpunt en wordt niet geconfronteerd met overheadkosten”.
Strakke planning
Nico de Leeuw van Schildersbedrijf De Jong uit Emmeloord spreekt van ‘een heel andere beleving’. “Je werkt als collega’s met elkaar samen, in plaats van ieder voor zich in opdracht van een hoofdaannemer. Zo voelt het als ‘ons project’, ondanks dat de klant maar één aanspreekpunt heeft.” Om de slagkracht te vergroten is er een bouwadviesraad aangesteld, vergelijkbaar met een dagelijks bestuur. Het voltallige team komt daarnaast eens in de twee maanden bij elkaar bij steeds een ander teamlid. De Leeuw: “Daardoor leren we elkaars bedrijven en expertises goed kennen. Voorheen zou ik tegen een klant hebben gezegd dat hij bijvoorbeeld voor grondwerk bij een tuinman moest zijn. Maar nu gaan we op de vraag in, want we hebben het zelf in huis.” Tuinspecialist en verandabouwer Willem Wierda uit Emmeloord vult aan hoe de samenwerking een strakke planning bevordert. “Omdat je elkaar kent en vertrouwt kun je de planning veel beter op elkaar afstemmen. Even bellen en je kunt weer verder. Bij andere partijen die je niet kent, moet je maar afwachten of ze zo snel kunnen schakelen.”
Groeiende expertise
Het Bouwadviesteam is nog steeds groeiende. Zo is er onlangs een stukadoor ingestapt, zijn er contacten met een elektriciën en heeft het team nog behoefte aan een tegelzetter. Daarnaast is het team in overleg met een aannemer om grotere klussen op te kunnen pakken. Dat bijt elkaar niet, zegt Bos. “Er zijn klussen die mij te groot zijn, maar die ik graag aan hem doorspeel. En andersom zal hij klussen bij ons neerleggen. Het team wordt er sterker van.” Want Bouwadviesteam Flevoland wil vooruit. “We staan aan de vooravond van een grote stap”, zegt Bonthuis. Met een glossy map met informatie van ieder deelnemend bedrijf in dezelfde ‘look and feel’, gaat het team de markt op. “Hiermee gaan we naar facilitaire bedrijven, instellingen en grote aannemers: ‘Geef ons de sleutel en wij regelen alles’.”
Voor meer informatie: bouwadvies-team.nl