Ondernemer Centraal maart 2020
  • Wat: Focus op Fit
  • Wie: Mark Staal (25)
  • Sinds: september 2016
  • Website: focusopfit.com

Wat is Focus op Fit?
Ik ben personal trainer en geef één-op-één trainingen, waarin ook aandacht voor voeding, slaap en het mentale aspect. Maar ik geef ook bootcamps en diverse groepstrainingen.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
In de sport is het lastig om een fulltime contract te krijgen, maar om helemaal voor jezelf te beginnen moet je toch eerst iets opbouwen. Daarom werk ik hier bij ‘B-active’ in Emmeloord 15 uur in loondienst en daarnaast als zelfstandige. Aan personal training hangt een kostenplaatje en dat past niet bij het aanbod van een ‘low budget’-sportschool. Maar die samenwerking biedt mij als zelfstandige wel een grote vijver om in te vissen.

Wie zit erop te wachten?
Dat was in het begin wel zoeken, letterlijk mijn eigen markt verkennen door veel te praten met klanten van de sportschool: “Waar heb je behoefte aan?” Daarna heb ik twee mensen een aanbod gedaan voor een starttarief. Dat was goede reclame, want anderen zagen mij bezig en zagen hoe zij gewicht verloren. Daarna begon het te lopen.

Heb je een businessmodel?
Voor mijn toekomstplannen heb ik wel een businessmodel opgesteld. Ik werk nu samen met een vergelijkbaar bedrijf en die samenwerking bevalt heel goed.

Waar sta je over vijf jaar?
Dan ben ik volledig zelfstandig en werk daarnaast samen met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, sportmasseur en schoonheidsspecialist. Mentaal lekker in je vel zitten draait om meer dan sport en voeding. Als je dus meer kunt bieden binnen je organisatie, dan kun je daar veel meer winst uithalen. Niet alleen qua geld, maar ook qua resultaat.

Waar ga je van glimlachen?
Sport is altijd mijn passie geweest, maar voor veel mensen geldt dat niet. Ik haal er voldoening uit, als zij er met mijn hulp ook plezier in krijgen en ik hen kan helpen naar hun doel.

Waar krijg je hoofdpijn van?
Sommige mensen kunnen heel negatief in het leven staan, dat vind ik wel eens moeilijk om mee om te gaan. Maar als ik daar een keer in kan brengen, kom ik weer bij die glimlach.

Wat is je valkuil?
Ik kan me er moeilijk toe zetten me meer te verdiepen in de administratie. Je wilt doen waar je goed in bent, de rest komt erbij. Wat dat betreft zou ik wel een coach kunnen gebruiken.