Ondernemer Centraal december 2019

Wie nooit een inbraak heeft meegemaakt, denkt dat het risico wel mee zal vallen. Maar de realiteit is dat bijna veertig procent van de ondernemers in Nederland ongenode gasten krijgt. U kunt zelf maatregelen nemen om criminelen te weren van uw erf of bedrijfsterrein.

Elke drie minuten vindt er wel ergens in Nederland een inbraak plaats. In tachtig procent van de gevallen gaat het om gelegenheidsdieven. Zij zijn erop uit in een zo kort mogelijke tijd een zo waardevol mogelijke buit te grijpen. Dat vermindert immers de pakkans en levert het meeste op. Door het criminelen niet te makkelijk te maken, wordt het risico op inbraak dus ook kleiner. Essentieel is goede verlichting op en rondom het terrein en goed hang- en sluitwerk aan het pand. Daarnaast is het raadzaam camera’s op te hangen, te zorgen voor een alarminstallatie en een goede omheining om het terrein te plaatsen.

Samen sta je sterker
Als u samenwerkt met collega-ondernemers kunt u ook collectieve maatregelen nemen, zoals een gezamenlijk contract afsluiten met een beveiligingsbedrijf met meldkameropvolging. Het is erg belangrijk om goede contacten met de buren en de wijkagent te hebben en te weten wat er in de buurt speelt. Maak onderling bijvoorbeeld een ‘whattsapp-groep‘ aan en deel eventuele bijzonderheden die op criminaliteit kunnen wijzen. De praktijk heeft uitgewezen dat de pakkans hierdoor groter wordt!

Eenvoudige maatregelen
Individueel is het verder belangrijk om contant geld tijdig, maar ook op wisselende tijden af te lossen. Een sleutelplan is tevens een waardevolle aanvulling wat betreft beveiliging. En kijk eens rond op het buitenterrein. Staan er kisten of pallets? Of andere losse materialen? Het is aan te raden om losse spullen op te ruimen, want criminelen kunnen ze als klimmateriaal gebruiken om binnen te komen. Ook brengt het niemand in de verleiding om ze in brand te steken. Nog een makkelijke tip: Staan er bedrijfsauto’s of tractoren buiten? Sluit deze goed af en laat daarin dan geen waardevolle spullen achter. Tijdens de donkere wintermaanden is een ruitje snel genoeg ingetikt…