Richard Machielsen, Shannen van Mierlo en Martijn Barneveld
Richard Machielsen, Shannen van Mierlo en Martijn Barneveld

Veel pas afgestudeerden vertrekken uit de polder, hoor je altijd. Maar jullie zijn juist hier neergestreken. Waarom?
Shannen:  ‘Ik werkte bij een grote organisatie en heb ook op verschillende plekken stages gelopen. Maar waar mijn studiegenoten alle kanten op gingen, bleef ik hier. Zo kon ik mooi thuis blijven wonen. En ik vind het juist fijner om bij een kleiner kantoor te werken.’
Martijn: ‘Emmeloord is voor mij goed te bereizen vanuit Kampen. De meeste grote kantoren zitten in de grote steden. Dat is mij te ver weg en sowieso niks voor mij. Ik werk veel liever bij dit bedrijf met gevoel voor de klanten en voor de mensen die hier werken. Wij zijn hier met tien medewerkers en dat is voor mij heel prettig.’

Waarom vinden jullie het werken op een klein kantoor juist leuk?
Shannen: ‘Bij een van de grote kantoren waar ik werkte, kende ik driekwart van het bedrijf niet. Dat vond ik niet fijn. Hier kennen we elkaar allemaal. En ik vind het werk hier veel afwisselender, omdat ik meerdere complete administraties onder mijn hoede heb. Dat maakt geen dag hetzelfde, ik heb steeds weer een andere klant voor mijn neus.’
Martijn: ‘Je krijgt hier meer mee van het hele proces. Ik heb zo’n veertig administraties onder mijn hoede en die ken ik van A tot Z. Op grote kantoren ben je steeds alleen betrokken bij een klein onderdeeltje.’

Is dat zo, Richard?
Richard: ‘Absoluut. Ik denk dat je op een kleiner kantoor, zoals dat van mij, veel meer leert. Ik ben zelf na mijn opleiding ook eerst klein begonnen. Dan leer je echt de basis van het vak. Daarna ging ik ook bij grote kantoren aan de slag, maar daar is de cultuur echt heel anders. Je komt daar veel meer ellebogenwerk tegen, de up or out-mentaliteit. Als je niet omhoog gaat op de ladder, vlieg je eruit. Bij ons is het meer: één team, één taak. We doen het echt sámen.’

Wat doet jouw bedrijf precies?
Richard: ‘Wij ontzorgen mkb’ers bij hun administratie en belastingzaken. Daardoor kunnen zij zich richten op hun bedrijf.  Aan de hand van de cijfers van onze klanten en de ontwikkelingen in de markt denken we mee over hun toekomstplannen. Daarnaast bieden we financiële coaching.’

Was jij expliciet op zoek naar jongere krachten?
Richard: ‘Ja. Ons team is 40-plus en ik wilde graag wat jonge krachten erbij. Niet alleen met het oog op de toekomst, maar ook omdat jong talent dat net van school komt ook nieuwe inzichten met zich meebrengt.‘

En kon je gemakkelijk mensen vinden?
Richard: ‘Nee, dat was best moeilijk. Mensen waren op zich wel te vinden, maar dan steeds net niet wat we zochten. Wij wilden beginnend assistent accountants, die ook administraties konden afsluiten. En die waren amper te vinden. Toevallig kwam Martijn op ons pad in de coronaperiode, tot dan toe was het nog niet gelukt. En ik was echt al een tijdje bezig. Shannen vond ik via LinkedIn.’

Waarom was die zoektocht zo moeilijk, denken jullie?
Richard: ‘Er zijn sowieso te weinig mensen die kiezen voor deze opleiding, even los van het personeelstekort dat in allerlei branches speelt. Veel mensen denken dat de werkdruk enorm hoog is binnen ons vak. Terwijl dat eigenlijk alleen geldt voor die grote kantoren, waar het inderdaad keihard werken is en overwerken er nou eenmaal standaard bij hoort.’

De jeugd wil niet meer keihard werken?
Richard: ‘Ik denk dat ze nog wel hard willen werken, maar het is toch anders dan vroeger. De werknemers van nu willen ook genoeg tijd overhouden voor thuis met hun gezin bijvoorbeeld. Ik vind dat ook wel logisch. Maar dat betekent bijvoorbeeld dat er hier amper wordt overgewerkt. Ik zorg voor een goede planning, waardoor het niet meer nodig is.’

Wat maakte het nog meer moeilijk om jonge krachten te vinden?
Martijn: ‘Veel studenten die toch deze opleiding doen, gaan uiteindelijk een heel andere kant op. Richting Werving & Selectie bijvoorbeeld, dat was erg populair onder mijn studiegenoten.’
Shannen: ‘De opleiding is ook gewoon heel breed, je kunt er van alles mee gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld ook financial controller worden bij een bedrijf. Dan heb je maar één administratie om je druk over te maken.’

Dus het ligt wat jullie betreft niet aan de Noordoostpolder, dat die niet aantrekkelijk genoeg is voor jonge carrièretijgers?
Martijn: ‘Nee, dat denk ik niet. Je hebt hier natuurlijk geen hogescholen waardoor studenten misschien vanzelf in het gebied blijven plakken. Maar ook hier heb je mogelijkheden genoeg om je te ontwikkelen. Al zou een goede treinverbinding met Emmeloord wel helpen om het hier iets aantrekkelijker te maken, denk ik.’
Shannen: ‘Dat vind ik ook. Carrière maken in de Noordoostpolder? Het is maar net waar je kijkt om kansen te zien. En kansen zijn er hier ook meer dan genoeg.’

Want wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
Shannen: ‘Ik wilde eerst wel graag richting AA-accountant, een Accountant-Administratieconsulent op hbo-niveau. Maar nu wil ik eerst graag nog groeien in de functie die ik nu heb. Daar valt nog genoeg te leren.’
Martijn: ‘Voor mij geldt hetzelfde. Ik zit hier op mijn plek, wat de toekomst brengt zien we dan wel weer.’

Richard Machielsen (52). Woont in Emmeloord. Werkte jarenlang bij grote en minder grote financiële dienstverleners en accountantskantoren. Begon in 2010 voor zichzelf in Emmeloord met RM Accountant en Adviseur. Hierin richt hij zich vooral op het mkb. Persoonlijk en vertrouwd is het motto van zijn bedrijf; elke klant krijgt een eigen relatiebeheerder en assistent.

Martijn Barneveld (25) en Shannen van Mierlo (21). Martijn woont in Kampen en Shannen in Marknesse, waar ze ook is opgegroeid. Beiden deden de opleiding junior assistent accountant op het ROC. Martijn haalde daarnaast nog zijn propedeuse Finance & Control op Windesheim. Shannen deed ook een jaar het HBO Accountancy. Zij werkt sinds maart als beginnend assistent accountant bij RM. Martijn sinds februari 2022.