• Wat: Het Sterrenspel
  • Wie: Suzan van Eerdt (41)
  • Sinds: Maart 2021
  • Website: hetsterrenspel.nl

Wat doe je precies?  
‘Van alles, haha. Ik was dramadocent, heb een astrologieopleiding gedaan en heb meegewerkt aan de oprichting van een school in zelfsturend voortgezet onderwijs: X-tuur. Ik werkte daar tot 1 mei, maar ben nu volledig voor mezelf aan de slag. Er komen veel theateropdrachten binnen, maar ik geef ook astrologische consulten aan individuen en workshops aan groepen, van vriendinnenclubs tot families. Ik leid als regisseur korte theaterproducties en ben trainingsacteur. Wat ik doe heeft allemaal te maken met je binnen- en buitenwereld ontdekken. Vragen als: Waar sta ik en wie ben ik; daar ga ik mee aan het werk. Om die vragen te beantwoorden, zet ik van alles in. Van communicatietraining tot improvisatietheater en van astrologiecursus tot familieopstelling.’

Waar komt de naam van je bedrijf vandaan? 
‘Die plopte ineens op. Ik stond onder de douche toen die naam in mijn gedachten opkwam, en ik was nog wat kritisch. Moet ik nu de eerste de beste naam die binnenvalt nemen? Maar hij klopt. De naam ‘Het Sterrenspel’ past bij het theater, waarin ik mensen help ontdekken hoe zij kunnen stralen op het podium. Hij past ook goed bij mijn astrologiekant, waarin het draait om het spel van de sterren.’

Altijd al van een eigen bedrijf gedroomd? 
‘Nee, helemaal niet. Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn ouders hadden een bedrijf in vaste planten en snijbloemen. Ik weet hoe hard het werken is en hoeveel gedoe het kan zijn. Ik vond het prima om voor een baas te werken. Tot ik steeds meer werd gevraagd voor consulten in astrologie. Eerst door vrienden, toen door vrienden van vrienden en zo breidde het werk zich uit naar mensen die ik helemaal niet kende. Toen dacht ik: wacht eens even, hier heb ik wel vijf jaar voor gestudeerd, laat ik maar eens naar de Kamer van Koophandel huppelen om me in te laten schrijven om er ook geld aan over te kunnen houden. Ik zie het zo: Ik ben ooit met een wipkip begonnen, maar inmiddels is wat ik doe door omstandigheden en enthousiasme uitgegroeid tot een pretpark. En gedoe? Dat valt best mee.’

Wat is de belangrijkste les die je leerde in het ondernemerschap?    
‘Ik vind het lastig mijn grenzen te bewaken. Ik ben snel enthousiast en vind alles leuk. Mijn agenda zit de komende weken gewoon propvol. Ik moet leren tijd voor mezelf te nemen, anders ben ik altijd aan het werk. Ik probeer zoveel mogelijk onder de schooltijden van mijn zoon van 10 te werken, maar dat lukt niet altijd.’

Waar hoop je over vijf jaar te staan?    
‘‘Die vraag wordt me vaak gesteld, maar ik heb geen idee. Ik weet dat het goed is om je doelgroep te bepalen en een stip aan de horizon te hebben, maar die heb ik eerlijk gezegd niet. Het enige dat ik hoop is dat ik mijn werk als spel kan blijven zien. Ik ben ook niet heel erg rigide. Als ik op een dag bedenk dat ik hier geen zin meer in heb, dan ga ik gerust paprika’s plukken bij een boer en Pools leren.’