Colinde de Nijs en Johannes Huisman (foto: Evelien Fotografie)
Colinde de Nijs en Johannes Huisman (foto: Evelien Fotografie)

Een horecaopleiding in de Noordoostpolder. 
Hoe dat zo?
Colinde: ‘Jeugd uit de polder die een horecaopleiding wil doen, moest daarvoor altijd uitwijken naar Sneek of Zwolle. Ik gaf jarenlang praktijkles op het Firda in Sneek en had al langer het idee dat we dat wat dichterbij huis moesten hebben. Want als je studenten hier kunt enthousiasmeren voor het vak heb je ook meer kans dat ze hier blijven na hun studie.’
Johannes: ‘Het maakt het sowieso gemakkelijker voor jongeren uit de polder om te kiezen voor een horecaopleiding, als je daar dichtbij huis voor terecht kan. Ouders zijn er dan ook vaak wat sneller enthousiast over. Hun kinderen hoeven geen lange reizen te maken met het openbaar vervoer.’

Maar zo’n horecaopleiding was nog niet zo gemakkelijk te realiseren?
Colinde: ‘Het duurde wel even, ja. Samen met opleidingsmanager Peter Wattel van het Firda heb ik het er al jaren over, maar het kwam er nooit van. Dat had te maken met budgetten en we moesten hier ook de partners vinden om de opleiding te gaan dragen.’

En dat is uiteindelijk tóch gelukt
Johannes: ‘Ja. Samen met Hotel Restaurant en Grand Café 
’t Voorhuys, Willem de Boer Food & Events, Slump Catering & Events, De Strandhoeve Groep en ons hotel gaan we de kar trekken met Firda als opleider. Bij ons hebben we al ervaring met ‘on the job learning’. Dat doen we al een paar jaar en dat komt in dit geval goed uit.’

Want? Hoe ziet de opleiding eruit?
Johannes: ‘Er zijn twee dagen in de week lessen in een ruimte bij ons of bij ’t Voorhuys. Daarvoor hoeven studenten dus niet meer naar het ROC, de docenten komen bij ons. Daarnaast gaan ze drie dagen per week aan het werk in één van de aangesloten horecabedrijven. Dat wordt afgewisseld, zodat ze overal een kijkje kunnen nemen.’
Colinde: ‘De opleiding duurt in principe drie jaar, maar kan versneld worden doorlopen als een student een bepaalde vooropleiding of ervaring heeft. Studenten worden op niveau drie en vier opgeleid tot zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw, kok, manager of ondernemer in de horeca. Die opleidingen zijn er al op meerdere ROC’s, maar worden dus vanaf volgend schooljaar voor het eerst volledig in de Noordoostpolder aangeboden.’

Dat klinkt goed
Johannes: ‘Dat is het ook. Het heeft namelijk allerlei voordelen. Door les te krijgen bij een horecabedrijf in de buurt, zijn studenten veel meer betrokken bij de opleiding. Ze spijbelen minder. En we kunnen ze veel diversere en gerichtere stages aanbieden.’
Colinde: ‘Je hebt ook kleinere klassen en iets meer vrijheid qua lessen en kortere lijnen met Firda. Bovendien leren de studenten de bedrijven in de Noordoostpolder goed kennen, doordat ze er tijdens hun opleiding al rondlopen. Hun netwerk wordt dus automatisch vergroot en daarmee ook de kans dat ze na hun studie blijven hangen in de polder.’

En zijn er al veel aanmeldingen?
Colinde: ‘Ja, er zijn er al zeker tien uit deze regio die van start gaan per 1 september. We willen ook niet te grote groepen, zo krijgt iedereen genoeg aandacht en ruimte en is het ook voor de deelnemende horecabedrijven te behappen. Die moeten al die studenten wel goed kunnen begeleiden natuurlijk. Wat dat betreft is het mooi dat de horeca in de polder het met elkaar doet.’
Johannes: ‘Als dit goed loopt, zijn er nog veel meer mogelijkheden voor het onderwijs in de toekomst. Het is denk ik een hele goede stap richting de verduurzaming en het aantrekkelijker maken van onze branche.’

Hoe bedoel je dat precies?
Colinde: ‘Nou, de horeca heeft nog best wel vaak een negatief imago. Hard werken, altijd in de avonduren en de weekenden. Met deze opleiding kunnen we laten zien hoe mooi en divers dit vak is. Je kunt er zoveel mee doen, ook als je liever niet buiten kantooruren of in de weekenden werkt.’
Johannes: ‘Precies. En hopelijk zorgt dat ervoor dat we genoeg goede medewerkers voor de toekomst kunnen krijgen. Overal zijn personeelstekorten, ook in onze branche. Door de jeugd met een goede opleiding te enthousiasmeren voor onze branche, kunnen we dat probleem misschien wel ondervangen.’

En een goede opleiding is ook in de horeca echt nodig?
Colinde: ‘Zeker weten. Scholing is heel belangrijk in onze branche. De horeca is veel meer dan alleen een bijbaantje, het is een vak dat je echt moet leren. Bovendien, scholing maakt het vak ook veel leuker. Je kunt jezelf verbeteren, ontwikkelen. Dat maakt het werk ook meteen een stuk uitdagender en boeiender.’

Kunnen andere horecabedrijven zich ook aansluiten bij de opleiding?
Johannes: ‘Dat kan wel, maar we vragen wel echt betrokkenheid van de deelnemers. Ze moeten ruimte hebben om de studenten op te leiden en goed te begeleiden.’

Colinde, voor jouw restaurant kan de opleiding niet zoveel meer betekenen. Jullie hebben net de deuren gesloten.
Colinde: ‘Dat klopt, maar voor mij is de start van de lokale horeca-opleiding een mooie afsluiter. Ik draag dit vak een warm hart toe en heb er ook altijd les in gegeven. Wie weet, misschien ga ik wel het onderwijs in nu Le Mirage er niet meer is. Maar Guust en ik gaan eerst een paar maanden uitrusten en alle ideeën die we hebben, laten uitrazen. Pas daarna gaan we beslissen wat we gaan doen.’

Colinde de Nijs (57) Emmeloord. Begon samen met haar echtgenoot Guust de Nijs in 1992 restaurant Le Mirage aan de Beursstraat in Emmeloord. Was hier naast gastvrouw en sommelier ook specialist in wijnspijscombinaties, de ambachtelijke keuken en -zoals zij het zelf noemt- gastvrijheidskunde. Gaf daarnaast smaaklessen in het onderwijs. Le Mirage sloot op 1 juni de deuren na bijna 32 jaar, omdat Colinde en haar man voor hun pensioen nog graag eens andere dingen willen doen dan het runnen van een restaurant.

Johannes Huisman (42) is sinds 2017 General Manager van het Van der Valk Hotel in Emmeloord. Hier kunnen gasten naast overnachten ook genieten van de klassieke en internationale keuken of ruimtes huren voor vergaderen en events. Johannes heeft International Hospitality Management (Hoger Hotelschool) gestudeerd in Leeuwarden en bekleedde verschillende posities binnen diverse hotelbedrijven.