Een kantoorpandje in het centrum, hectares akkerbouwgrond of je eigen keukentafel: iedereen heeft zijn eigen werkplek. In de rubriek Hier werk ik komt in elke editie van Ondernemer Centraal iemand aan het woord die vertelt waarom zijn werkplek zo uniek is.

Nick de Zwart

Kun je wat meer vertellen over jezelf?    
Ik ben Nick de Zwart, 31 jaar en opgegroeid in Tollebeek. Mijn ouders zijn ook ondernemers, hadden altijd een elektronicazaak in het dorp. Later verhuisden we naar Emmeloord, waar ik de havo heb gedaan en daarna de middelbare hotelschool in Zwolle. Ik heb veel liefde voor het horecavak, mijn grote passie is koken. Met name het werken met verse groenten en verse kruiden spreekt me aan en met zoveel mogelijk lokale producten. Thuis heb ik ook een moestuin.

En nu run je de Bunkertruck. Hiermee heb je nooit een vaste werkplek, of wel?     
Nee, zeker niet. Mijn werkplek is elke keer anders, omdat ik met mijn foodtruck overal kan staan. Het is een oude vrachtwagen uit het leger, hij heeft in Engeland gediend en is 37 jaar oud. Ik heb hem gekocht via Marktplaats. De vader van de vorige eigenaar had er een keuken ingebouwd, met grill, afzuiging, koelkasten en werkbanken. Hij was al klaar voor horecagebruik, ik heb hem vooral nog persoonlijker gemaakt.

Waarom heb je gekozen voor een foodtruck?  
Vorig jaar reisde ik met mijn vriendin Vera een aantal maanden door Azië. We hebben Vietnam gezien, zijn op Java geweest in Indonesië en eindigden op de Filipijnen. Overal zagen we die streetfoodcultuur. Foodtrucks in allerlei soorten en maten en zelfs mensen die hun voedsel verkochten vanaf de fiets. Wat me aansprak, was dat het eten zo simpel was, maar oh zo vol van smaak. Wat vlees van de markt met wat kruiden uit de eigen tuin en je hebt iets heel lekkers. Die reis heeft me de ogen geopend en ik nam me voor om na terugkomst in Nederland een foodtruck aan te schaffen. Dat deed ik in februari.

Hoe leuk is jouw werkplek?   
Ik vind het geweldig dat ik telkens op nieuwe locaties kom. Waar ik ook van hou: ik kom op plekken waar mensen vrolijk zijn, zoals festivals, een bruiloft of bij de opening van een bedrijf. Dat ik daar mijn creativiteit kwijt kan door wat lekkers te serveren, maakt het helemaal leuk. Ik heb nu vier gerechten op de kaart. Misschien breid ik nog wat uit, maar aan de andere kant: less is more. Het gaat mij erom dat de smaak goed is. Ik koop zoveel mogelijk bij lokale ondernemers, zodat ik het verhaal achter de producten ken. Bovendien ben ik een grote dierenvriend, bij mij komt er geen kiloknaller tussen een broodje, maar een goed stukje vlees. Mét groente, dat is vaak een ondergeschoven kindje, maar ik vind het heerlijk om toe te voegen aan mijn gerechten.

Op welke plek zou jij graag je foodtruck neerzetten?      
Ik droom ervan om op een groot festival met duizenden mensen te staan, zoals Lowlands. Het liefst ben ik dan samen met vrienden, ik hou van die gezelligheid. Mijn vrienden helpen me nu trouwens maar wat graag als ik ergens moet staan. De meesten komen uit de horeca en vinden het superleuk om mee op pad te gaan. Dat is prima te doen, je kunt met gemak met z’n vijven in de foodtruck aan het werk zijn. Mijn vriendin helpt ook. Zij heeft er nog een baan naast, ik niet. Voor mij is het dit jaar pionieren en ervoor zorgen dat ik met mijn foodtruck op zoveel mogelijk plekken kom.