Ondernemer Centraal december 2016


Groothuisbouw breidt uit met een nieuwe hal voor een tweede productielijn. ,,Met dank aan de gemeente, want met een flitsvergunning kunnen we het plan snel realiseren. Daar zijn we heel content over’’, zeggen de directeuren Arnold van der Linde (r) en Willem Flier. 


Het kan niemand ontgaan, de drie modelwoningen langs de A6 op bedrijvenpark A6. Ze zijn het visitekaartje van Groothuisbouw en op zaterdagmiddag worden ze druk bezocht door mensen die een vrijstaande woning willen laten bouwen. Het gros van hen heeft zich eerst al georiënteerd op de website van het bedrijf, want daar kun je je eigen woning samenstellen en meteen zien wat het kost.

Oprichter Frans Groothuis startte in 1994 in Swifterbant. Zijn opvolgers kozen in 2006 voor bedrijfsuitbreiding bewust voor Emmeloord als vestigingsplaats, vanwege de zichtlocatie en de bereikbaarheid. ,,Logistiek is deze locatie ook ideaal, want het is omgeven door drie straten van waaruit je het terrein op kunt rijden’’, zegt Flier. Van der Linde vult aan: ,,Omdat we relatief veel bouwen in het zuidwesten van het land, hebben we ooit overwogen daar een tweede bedrijf te vestigen. Maar we hebben het niet gedaan, want de bereidheid om hier van heinde en verre naartoe te rijden is groot. Wij hebben klanten van onder in Zeeland tot op de Waddeneilanden’’.

Groothuisbouw werkt nauw samen met lokale ondernemers wat betreft toeleverantie voor de productie en de nieuw te bouwen productiehal. Het bedrijf heeft inmiddels zo’n 90 werknemers, waarvan er meer dan de helft in Noordoostpolder wonen. ,,Ook dat is een reden waarom we ons bedrijf hier bundelen’’, zegt Van der Linde, ,,je hebt hier te maken met een stukje poldermentaliteit, goede hardwerkende mensen’’. Het personeelsbestand is in de afgelopen twee jaar verdubbeld als gevolg van de aanhalende huizenmarkt. Zo’n veertig mensen werken in de productie en dertig op locatie.

,,In basis bouwen we traditioneel’’, zegt Flier, ,,elementen zoals wanden, dakkapellen, goten, schoorstenen en erkers worden hier in elkaar gezet, maar op de bouwplaats wordt er gewoon gemetseld. Wat uniek is, is de strakke planning. We laten weinig tijd verloren gaan tussen de bewerkingen.’’ Van der Linde: ,,Hier onder dak in de productiehal word je niet belemmerd door slechte weersomstandigheden, dus dat is tijdwinst. Bovendien heb je optimale grip op de kwaliteit, omdat je direct zicht op de werkzaamheden hebt’’.

Wie grond heeft en Groothuisbouw een huis wil laten zetten, ,,moet daar nu wel ruim een half jaar voor uittrekken, want we hebben vanwege de drukte een kleine wachtlijst’’, merkt Flier op. Het bouwbedrijf regelt het vergunningentraject, waarna het huis in maximaal twaalf weken gebouwd wordt. ,,De klant krijgt van tevoren een contractueel vastgestelde opleverdatum en betaalt pas na oplevering. Daarmee kunnen we ons onderscheiden en dat gaat van mond-tot-mond. We hoeven weinig reclame te maken. Als we ergens gebouwd hebben, volgen er meer’’, aldus Van der Linde.