Ondernemer Centraal december 2016


De zonnepanelen op onze woning produceren veel elektra, meer dan wij verbruiken. Terugleveren van het overschot is niet interessant, dus hebben wij nu naast centrale verwarming ook een elektrakacheltje meedraaien. Bij de laatste afrekening kregen we €800,- terug. Toch mooi. Dit is mijn verhaal bij mijn woning.



Bij u, bij uw bedrijf, gaat hetzelfde spelen; slim omgaan met energie loont steeds meer. Op Europees niveau worden in hoog tempo windmolenparken, zonneweides, biovergisters uit de grond gestampt. In bijvoorbeeld Duitsland is de piekproductie van zon- en windenergie nu al groter dan het totale elektriciteitsverbruik. Opslag is nog steeds moeilijk, gevolg, op een zonnige dag met een redelijke wind gaat de overtollige elektra voor een bodemprijs de grens over.

In hoog tempo verandert dit de energiemarkt, slimme software kan bepalen wanneer u energie inkoopt of dat u de elektra vanuit uw zonnepanelen verkoopt. De meeste glastuinders spelen hier al op in. Als u in uw bedrijf veel energie verbruikt, verdiep u dan in deze business. Op welk moment van de dag of de week gebruik ik de energie, kan ik switchen tussen gas en elektra, heb ik een mogelijkheid om energie op te slaan, kan ik slimme combinaties maken met anderen.

Een voorbeeld uit Luttelgeest: biovergistingsinstallatie produceert gas, met dit gas wordt een generator aangedreven waarbij veel warmte vrijkomt. In de winter wordt daarmee de kas van de buurman opgewarmd, in de zomer gebruikt de ondernemer de warmte om bloembollen en uien voor derden te drogen. 

Energiemanagement hoort tot de corebusiness van uw bedrijf.

Jacob Korterink
Adviseur Economische Zaken
T: 06 – 48 13 46 73
E: j.korterink@noordoostpolder.nl