Ondernemer Centraal juni 2018

Uit de glamtainer, ontworpen als mobiele luxe hotelkamer voor de recreatieve markt, is een spin-off ontstaan. “Er is vraag naar als mantelzorgwoning en tiny house, maar het idee verovert vooral de zakelijke markt”, vertelt Jeroen van der Zwaard.

Glamtainer, een samenvoeging van ‘glamourous container’, is een idee van Jeroen van der Zwaard uit Emmeloord en oud-Emmeloorder Leon Juffermans. “Het hele idee is een jaar of drie geleden ontstaan”, vertelt Van der Zwaard. “We zijn toen naar een bedrijf in China gegaan dat van zeecontainers onder meer hotelkamers en kantoren maakt. Wat wij zochten was een totaal nieuw concept voor de recreatieve markt.” Al spelende met een luciferdoosje popte bij Van der Zwaard het idee om een uitschuifbare hotelkamer te maken. Dat resulteerde in het demomodel dat staat opgesteld en in gebruik is bij camperplaats en B&B ‘Afslag Nagele’ van familie Meurs. “Die staat daar nu ruim een jaar en de reacties zijn alleen maar positief.”

De vraag uit de markt blijkt echter veel breder. “We krijgen nu uit verschillende hoeken informatieverzoeken. Mensen willen de glamtainer inzetten als kantoor, mantelzorgwoning of pop-upstore.” Begin maart van dit jaar werd het demomodel bezocht door medewerkers van softwarebedrijf SAP uit Den Bosch. “Zij zagen hierin meteen de oplossing voor een mobiel kantoor. 14 dagen later gaven ze ons de opdracht, mits we dat binnen drie weken konden realiseren. Dat is met lokale ondernemers gelukt.”

Het mobiele, uitschuifbare kantoor van SAP staat in de weekenden in Emmeloord gestationeerd. Op werkdagen wordt het bij een van de klanten van het softwarebedrijf afgeleverd, waarna de programmeurs er hun intrek nemen om op locatie oplossingen te bedenken. Zusterbedrijven in België, Frankrijk en Duitsland hebben inmiddels ook belangstelling getoond voor het concept.

Van der Zwaard koopt de ‘glamtainers’ niet meer kant-en-klaar in China in. “Eenmalig gebruikte zeecontainers koop ik in de havens van Amsterdam en Rotterdam in en voor het ombouwen werk ik samen met ondernemers uit Emmeloord, zoals Flevo Engineers en interieurbouwer Arjen Vos.” Het concept luxe hotelkamer is door de praktijk naar de achtergrond verdrongen. “Consumenten en bedrijven hebben allemaal hun eigen wensen. De een wil luxe en de ander wil een casco dat ze zelf aftimmeren. Dat heeft me doen besluiten samen met lokale bedrijven custom-made te werken.”