[Fier (bijvoeglijk naamwoord; vergrotende trap: fierder, overtreffende trap: fierst) 1. Met rechtmatige trots]

Trots voelt een beetje misplaatst. En respect dekt ook niet helemaal de lading. Nee, ik ben fier op onze polderondernemers. Fier is mooier dan trots of respect. Fier zegt iets over degene waar het over gaat. Over onze ondernemers dus, die ondanks alle corona-ellende fier overeind blijven staan.

Ik weet niet of ik dat had gekund. Regelmatig spreek ik ondernemers. In sommige sectoren staat het water hen echt tot aan de lippen. En toch houden ze het hoofd geheven en de rug recht. Ik vind het bijzonder hoe weinig polderondernemers voor hulp hebben aangeklopt bij de gemeente of het Zelfstandigenloket.
Ze fiksen het zelf wel. ‘Het wordt wel geroggeld’, zoals mijn collega-wethouder Hans Wijnants zo mooi kan zeggen. Hoe kan dat nou? Is dat nou nog altijd die pioniersmentaliteit die hier rondwaart? Of speelt er meer?

Bijvoorbeeld onze geschiedenis als plattelandsgemeente? Iedereen kent elkaar. Iedereen weet wel wie de mensen zijn achter de bedrijven. Dat versterkt ongetwijfeld de saamhorigheid.
De lokale ondernemer wordt in de Noordoostpolder echt niet vergeten en iedereen weet dat we het samen moeten doen om het hier leuk te houden. Dat maakt dat onze ondernemers worden gesteund door de inwoners.
Daarnaast wordt er met name in de zwaar getroffen horeca veel samengewerkt. Onze ondernemers zijn ondanks alles nog creatief genoeg om handel te drijven en bruisen nog altijd van de ideeën om samen op te pakken. Juist omdat ze dicht bij elkaar staan en het samen doen, misschien?

En ik denk dat onze ondernemers heel gedegen zijn. Solide. Ze houden de kop er al jaren bij, dus nu ook. Als je de ruimte neemt om reserves op te bouwen, dan kun je ook een keer een storm verdragen.

Wil ik daarmee zeggen dat het allemaal wel meevalt? Absoluut niet. Ik zie de stress, ik zie de zorgen. En als jullie onze hulp nodig hebben, dan zijn we er voor jullie. Maar ik zie ook de kracht en het vertrouwen. Beste ondernemers, wat doen jullie het goed. Well done. Ik ben ontzettend fier op jullie.

Anjo Simonse
Wethouder