Hendrik Schaap en een medewerker
Hendrik Schaap en een medewerker

Als jochie van zeventien begon hij in de bakkerij. Gewoon op de onderste trede van de ladder. ‘Ik moest aanvegen, schoonmaken, bikken en bakplaten smeren en opruimen. Mijn eerste baas zei: alleen zo kun je dit vak leren.’ Op zijn 61ste is Hendrik Schaap uit Marknesse die man nog altijd dankbaar. ‘Want het bakkersvak betekent niet alleen bakken, maar ook vooruitkijken, plannen en communiceren. En dat heeft hij mij direct al ingeprent.’

Pas toen hij het schoonmaken, opruimen en voorbereiden onder de knie had, mocht Schaap ‘een deegje maken’. En bleef hij tot ongeveer zijn dertigste doorleren op allerlei verschillende plekken. ‘In grote én kleine bakkerijen om zo breed mogelijk ervaring op te doen.’
Totdat hij 31 jaar geleden bakker Glastra/Harzevoort in de Lange Nering in Emmeloord kon overnemen. Een droom die uitkwam, vertelt Schaap. ‘Misschien omdat mijn moeder een bakkersdochter was en ik een groot deel van mijn jeugd doorbracht in de bakkerij? Ik weet niet zo goed waarom, maar ik wilde altijd al mijn eigen zaak. De vrijheid trok me ook, denk ik.’

Voor de kleine bakkerij in Emmeloord zag hij direct grote mogelijkheden. ‘Er werd naast de gewone verkoop al geleverd aan verzorgingshuizen en een paar horecagelegenheden, maar ik zag groeikansen met de polderdorpen en de horeca die nog volop in ontwikkeling waren.’

‘Ik zorg goed voor mijn spullen en doe geen overhaaste investeringen’

Groeien
En daar had hij gelijk in. In de loop der jaren werd Brood- en banketbakkerij Schaap meer en meer uitgebouwd tot de bekende naam, die het nu is. ‘Mijn allereerste investering weet ik nog heel goed: een thermometer van 500 gulden. Wát een geld, maar wát een vooruitgang. Het werken werd er een stuk gemakkelijker door.’
Toen er wat bakkers in de buurt stopten, kon Schaap zijn plannen voor schaalvergroting naar een hoger niveau tillen. Er kwam een winkel bij in Marknesse. En daar werd na een tijdje een banketbakkerij in gevestigd, achter in de zaak. De andere bakkerij bleef in de Lange Nering.
‘We konden meer productie draaien en toen nam het een enorme vlucht. We kregen er een grote afnemer bij en we openden een derde winkel in de Moerasandijviestraat in Emmeloord.’
Snel groeien, daar is Schaap nooit een voorstander van geweest. ‘Ik ben een ondernemer die graag ruimte houdt om te ondernemen. Om rust te kunnen bieden aan ons personeel, maar ook aan onszelf. Als je alleen maar bezig bent met meer en groter, dan raak je kwijt waar je het ook alweer allemaal voor doet.’

‘Een veilige ondernemer’
En dus heeft hij zijn bedrijf altijd zorgvuldig vormgegeven, altijd alles uitgedacht. ‘Ik ben een veilige ondernemer, zorg goed voor mijn spullen en doe geen overhaaste investeringen. Dat past niet bij me, er moet een strategie achter zitten. En het zorgt ervoor dat je onverwachte klappen kunt opvangen.’
De verhuizing van beide bakkerijen naar een nieuw onderkomen aan de Scharnier in Marknesse vijftien jaar geleden, was ook zo’n strategische zet. Van hieruit kan Schaap altijd uit voorraad verse producten leveren.
‘Het gaf ons veel meer ruimte en het ligt ook nog eens op een goed bereikbare plek voor de Noordoostpolder en omliggende gebieden.’ Anno 2022 was het voor de bakkerij tijd voor een volgende fase. Schaap investeerde in nieuwe ovens. Wederom met het oog op de toekomst, die allerlei nieuwe uitdagingen kent.
‘De energietransitie, personeelstekorten en hogere lonen; we moeten efficiënter en duurzamer gaan werken.’ En dus kocht de bakker twee thermische olie-ovens. ‘Met één warmtebron kunnen we twee bakruimtes voorzien van warmte. Olie houdt de warmte beter vast en daardoor kunnen we efficiënter de ovens opstoken tot bijvoorbeeld 290 graden.’

Kortere baktijden, meer capaciteit
In de nieuwe ovens is ook meer ruimte voor bijvoorbeeld de beroemde Blokzijler brok en kadetten en krentenbollen. Door deze extra capaciteit kan er meer worden weggebakken, waardoor de baktijd uiteindelijk korter is. Met de nieuwe rotatie-oven om producten krokant te bakken, kan ook veel efficiënter worden gewerkt, vertelt Schaap. ‘En hij is zuiniger in gebruik.’ Met nog wat andere automatiseringen, zijn er ook minder handjes nodig.
Al met al brengen de nieuwste investeringen meer efficiency, minder energiegebruik en ook meer rust in de bakkerij. En ook dat is weer een strategische zet met het oog op de toekomst.
Schaap: ‘Er komt een nieuwe generatie aan, mijn zonen Erik-Jan en Bouke gaan de boel over een paar jaar overnemen. Zij werken nu al vier jaar mee in de vennootschap onder firma om dat proces geleidelijk te laten verlopen. Ik wil het graag goed voor ze achterlaten, het bedrijf klaarmaken voor de toekomst. Over een tijdje zetten we alles klaar in de middag en hoeven we in de ochtend alleen nog maar af te bakken. Dat is sneller en er zijn minder mensen nodig in de vroege ochtend. Want de nieuwe generatie bakkers vindt dat er meer is dan werk alleen. En daar hebben ze ook gewoon gelijk in.’

Facts & figures

  • Schaap = geboren in Harlingen
  • Opgegroeid in Sexbierum
  • Sinds 31 jaar in de Noordoostpolder
  • 4 winkels in Marknesse, Emmeloord en Vollenhove
  • 1 centrale bakkerij
  • 35 medewerkers
  • Ongeveer 80 soorten brood
  • Maar daarnaast ook koek, gebak en zelfgemaakte bonbons