Eigen foto
  • Wat: Fourage.nl
  • Wie: Dax (24) & Hidde (25) van Ulsen
  • Sinds: Voorjaar 2021
  • Website: fourage.nl

Wat doen jullie?  
Dax: ‘We runnen een bedrijf in hooi, stro en voer voor dieren. We zijn paardenliefhebbers en bijna 100 procent van onze producten is daarop gericht. Of het nu gaat om strooisels, ruwvoer of krachtvoer: we kunnen inmiddels een totaalpakket leveren. We leveren in de Noordoostpolder en in alle provincies daar omheen.’

Hoe zijn jullie begonnen?
Dax: ‘Als hobby naast onze studie. Ik studeerde Agrifoodbusiness & Bedrijfskunde en Hidde deed de opleiding Akkerbouw.’ Hidde: ‘In 2017 had ik net mijn trekkerrijbewijs. Ik mocht de trekker lenen van de boer bij wie ik op dat moment een bijbaantje had. Ik deed een kar erachter en haalde 300 pakjes stro op bij een andere boer en sloeg ze op in een schuur. In de winter verkocht ik het stro weer. Het jaar erop had ik twee karren met strobalen, het jaar daarna nog meer. Zo liep het uit de hand. In 2021 vroegen we ons af: blijft het een hobby, of gaan we voor het ‘echie’? We kozen voor het laatste.’

Voelt dat anders?
Dax: ‘Ja, zeker. Als je het naast je studie doet, dan voelt het vrijblijvender. Er hangt minder vanaf. Nu we onze vaste lasten ervan moeten betalen en er echt van moeten leven, wordt het serieuzer.’

Altijd al van een eigen bedrijf gedroomd?  
Hidde: ‘Nee, het is zo gelopen. Ik zeg altijd: als je ergens kansen ziet liggen, dan moet je die grijpen.’ Dax: ‘En die kansen hebben we gezien. Toen we tieners waren, begonnen we met uien verkopen. We kochten ze bij een boer en verkochten ze aan snackbars en restaurants. Maar in die business zagen wij geen doorgroeimogelijkheden. Toch bestaat Groenten & zo, zoals ons bedrijf toen heette, nog steeds. Onze twee jongere broers Fedde van 17 en Stijn van 20 zijn daar vandaag de dag nog mee bezig. Sommige klanten die wij destijds al hadden, voorzien zij nog steeds. Wij komen ook nog wel bij die klanten. Maar niet meer door de achterdeur om uien te leveren, maar door de voordeur om een hapje te eten.’

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jullie tot nu toe leerden? 
Hidde: ‘Nooit opgeven. Er zijn tegenslagen en soms gaan dingen anders dan je van tevoren had bedacht. Je moet als ondernemer tegen onzekerheid kunnen.’ Dax: ‘Dat moet je liggen, maar ik heb nog nooit een nacht ergens wakker van gelegen. We werken nu allebei drie dagen voor Fourage.nl en doen er nog iets naast. Op termijn hopen we natuurlijk van dit bedrijf te kunnen leven.’

En hoe is het om samen te werken als broers? Is er wel eens ruzie in de hooischuur?
Dax: ‘Nee. Als je de taken goed verdeelt, zit je niet in elkaars vaarwater. Hidde is goed in de inkoopkant, weet alles van onze producten en de kwaliteit ervan. Hij houdt ook van het contact met boeren. Ik heb meer ervaring met online marketing en de verkoop. Het is een hele sterke constructie en die werkt, omdat we elkaar aanvullen en vrijlaten in datgene waar we goed in zijn.’