Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben naast hun werk vaak nog allerlei bezigheden waar ze voldoening en energie uithalen. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Een korte introductie?
‘Han van Wegen, 40 jaar en met mijn jongste broer eigenaar van vakantiepark Eigen Wijze in Bant. Daar woon ik trouwens al mijn hele leven al, op een uitstapje voor mijn studie in Groningen na.’

Han van Wegen
Han van Wegen

Naast het park heb je er een flinke klus bij
‘Met een clubje van vijftien man uit Bant, de Jongens van de Nacht, organiseren we muziekfestival NOPPOP, waar elk jaar in de zomer tussen de twee- en drieduizend bezoekers komen. Met zijn vijftienen hebben we handige mensen die iets kunnen bouwen, maar ook mannen die goed kunnen organiseren. Ik ben een van de creatievelingen, met soms gekke ideeën. Die slaan niet altijd direct aan, maar dan wacht ik een paar vergaderingen en dan probeer ik het nog een keer.’

Daar gaat vast heel wat tijd in zitten.
‘Ja, ik ben er denk ik al snel 200 uur mee bezig. Voor mij begint het al voor 1 oktober, want dan moet de subsidieaanvraag bij de provincie Flevoland binnen zijn. Inmiddels weet ik wel wat daarin moet staan en weet de provincie ook wat wij bieden, maar ’t moet wel gebeuren. En dan begint het muziek luisteren, want ik zit ook in de commissie die verantwoordelijk is voor de line-up. De meeste drukte is er de maand rondom het festival.’

Wat maakt deze taak naast je werk zo leuk?
‘Het sociale aspect: je bouwt samen ergens aan. Het is een beetje het kleedkamergevoel, zoals ik dat ken van de periode dat ik voetbalde. Je zet iets neer waar je zelf plezier aan beleeft en dan zijn er ook nog andere mensen die daarvan meegenieten.’

Waarom ben je hier zo actief mee?
‘Het leven wordt saai als je jaren achter elkaar hetzelfde doet. Ik hou wel van een projectje hier en daar. Voor de jaarwisseling van 2007/2008 zijn we begonnen met het organiseren van een nieuwjaarsfeest, omdat we vonden dat er op dat vlak weinig gedaan werd in Bant. Toen er een paar jaar later genoeg te doen was rond Oud en Nieuw, was de uitdaging er voor mij af. Daarna hebben we nog een keer een spooktocht georganiseerd en een Oktoberfest en uiteindelijk bedachten we: een festival, dat moet het volgende zijn.’

En zit daar nog steeds uitdaging genoeg in voor jou?
‘Ja, al proberen we wel elk jaar weer wat nieuws te doen. Ik hou er niet van als iets op de automatische piloot gaat. Op dit moment kijken we al welke muziek we volgend jaar zouden willen en we onderzoeken ook of het festival nog op een andere plek in het Schoterveld kan. Maar het kriebelt bij mij ook altijd wel weer om iets nieuws op te zetten. Misschien wel een keer een winterfestivalletje.’