Met wie hebben we het genoegen? 
‘Ingrid Cordes, 45 jaar en ik woon samen met mijn man en twee kinderen van 11 en 14 in Luttelgeest. Bijna achttien jaar heb ik een eigen bedrijf, Glasxtra. Je kunt bij mij een ruitje bestellen voor in je vitrinekast, maar ook een glazen deur op maat laten maken. En ik maak gepersonaliseerde cadeaus. Ik graveer glazen en maak spiegels en klokken op maat, bijvoorbeeld met een bedrijfslogo. Glas is heel tof materiaal om mee te werken. Met een glassnijder maak je een kras in het glas en breek je het vervolgens precies op die lijn. Dat is elke keer weer mooi om te doen. Al jaren maak ik trouwens klokken en spiegels in de vorm van de Noordoostpolder, maar sinds een jaar zijn daar uiteenlopende poldersouvenirs bijgekomen. Dat doe ik samen met Trudie de Waart onder de naam Xtrawaard. Ik vind de Noordoostpolder geweldig om in te wonen en werk graag mee aan de promotie van de polder.’

Daar heeft jouw bijzaak ook alles mee te maken, toch? 
‘Zeker. Sinds een jaar zit ik als penningmeester in het bestuur van stichting Gemaakt in dé Noordoostpolder. Het is onze missie om te laten zien dat het hier heerlijk wonen en werken is. De polder koud, nat is en altijd tegenwind? Dat is gewoon niet het complete verhaal. Het is toch alleen al bijzonder hoe dit gebied is ontstaan op de tekentafel? Een nieuw gebied, op de zeebodem, met heel veel mooie mensen en bedrijven. Die laten we zien door Gemaakt in dé Noordoostpolder.’

GEMAAKT beeldmerk

Waarom vind je vrijwilligerswerk belangrijk?
‘Omdat je op deze manier meedoet in de maatschappij. In Luttelgeest ben ik ook heel lang actief geweest als vrijwilliger. Ik was voorzitter van de gym, zorg er al sinds 2010 voor dat er jaarlijks een tulpenmozaïek komt in ons dorp en heb in 2021 acties voor Oekraïne op touw gezet. Ik vind het ook leuk om feestjes te organiseren, zoals met Oud en Nieuw.’

Waar haal je de tijd vandaan met een druk bedrijf? 
‘Mijn taak voor Gemaakt in dé Noordoostpolder vraagt hooguit een uur of twee in de week, dus dat valt best mee. Ik krijg energie van organiseren. Als ik niets doe, dan wordt het echt heel saai in mijn leven. Inmiddels zeg ik wel vaker ‘nee’ en heb ik officieel al mijn vrijwilligerstaken in Luttelgeest stopgezet. Zodat ik me kan focussen op mijn bedrijf, Gemaakt in dé Noordoostpolder en af en toe ook thuis ben. Ik zit vol ideeën en ben vaak initiatiefnemer, maar nu neem ik wat meer rust. En weet je wat het leuke is in Luttelgeest? Je gooit een balletje op en dat wordt door tien mensen opgevangen.’