Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben ook een hart voor de samenleving en zetten zich naast hun werk vaak nog belangeloos in voor maatschappelijke organisaties en initiatieven. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Wie ben je?
‘Cees Tuytel, ik ben 57 jaar. Ik heb altijd in de polder gewoond, maar woon er nu net buiten, in Vollenhove. Ik heb drie kinderen en vier kleinkinderen.’

Wat is je dagelijks werk?
‘Ik kwam in 1998 met mijn gezin naar de polder als bloemenkweker. We bouwden een bedrijf op en voor de hobby bouwde ik wel eens een website. Net voor de financiële crisis verkochten we onze kwekerij en besloot ik mijn hobby uit te bouwen. In 2008 begon ik een reclamebureau met een ICT-bedrijf. Toen bleek dat er voor een website nog wel veel meer nodig was dan ik kon, trouwens. Met vallen en opstaan is het nu een bedrijf waarin ik werk met twee compagnons en dertig man in dienst.’

Bijzaak Polderpraat

Naast je werk maak je de podcast Polderpraat. Waarom?
‘Ik ben breed georiënteerd en dit leek me leuk. Dat heb ik denk ik ook overgehouden uit mijn tuindersperiode. Toen sprak ik veel met collega’s over samenwerking en ook gewoon over hoe zij het aanpakten in hun bedrijf. Omdat ik zelf best een bijzonder verhaal heb over hoe ik als bloemenkweker terechtkwam in de wereld van reclame en ICT, dacht ik: er zijn vast meer ondernemers die zo’n verhaal hebben.’

En was dat zo? 
‘Ja, dat klopt wel. Ik herinner me het gesprek met de jongens van Waterman Onions. Dat verhaal heeft veel overeenkomsten met mijn eigen verhaal. Zij zijn ook vanuit Zeeland naar de polder geëmigreerd. En ze bouwden net als ik vanuit het niets een heel bedrijf op. De eigenaar van Tolsma in Emmeloord bleef me ook bij. Hij begon ooit als stagiair binnen dat bedrijf en nu is hij eigenaar.’

Is ’t een makkie, zo’n podcast opnemen?
‘Ik ben van: al doende leert men, maar ik vond dit wel moeilijk. Je gaat niet even zitten en dan komt er wel een gesprek uit dat goed genoeg is om op te nemen. Dit is wel bijna een vak en ik word er beter in. Ik bereid me goed voor. Ik zoek op internet informatie op over mijn gast of doe een voorgesprek. Soms vertelt iemand dan heel enthousiast zijn verhaal en slaat hij dicht zodra de microfoon opengaat. Dan moet je wel zorgen dat er nog iets uitkomt.’

Waarom moeten we absoluut eens een aflevering van Polderpraat luisteren? 
‘Om een inkijkje te krijgen in de ondernemers hier in de polder. Soms kijk je van de buitenkant naar een bedrijf en denk je: ‘Goh, wat een mooi bedrijf’. Maar het gaat nergens vanzelf. Die verhalen probeer ik op te zoeken.’

Hoe lang blijf je dit doen?
‘We hebben nu alweer een lijstje met kandidaten voor dit voorjaar. Het derde seizoen komt eraan en voorlopig ga ik nog wel een tijdje door. We hebben nog lang niet alle ondernemers gehad.’