Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben ook een hart voor de samenleving en zetten zich naast hun werk vaak nog belangeloos in voor maatschappelijke organisaties en initiatieven. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Wie ben je?
‘Ik ben Anca Blok, 27 jaar en kunstenares en ik heb mijn eigen bedrijf, Kunstbloc in Rutten. Daarvoor maak ik grote houtskooltekeningen in opdracht, zowel voor particulieren als bedrijven. Daarnaast zit ik sinds kort in het team activiteiten en netwerken van Bedrijven Voor Noordoostpolder (BVN).’

Wat
Kunstbloc

Waar kennen we je van?
‘Mijn kunstwerk ‘De oude man’ heeft in het Rijksmuseum gehangen tijdens een zomerexpositie. Mijn portret werd uit meer dan 8.000 inzendingen voor de wedstrijd ‘Lang Leve Rembrandt’ gekozen. Tegelijkertijd hing ik ook met een solo-expositie in de Poldertoren, dus het kan ook zijn dat mensen me daarvan kennen.’

Foto: Daisy Ranoe
Foto: Daisy Ranoe

Wat moeten we écht van je weten?
‘Ik ben eigenlijk een heel open boek. Maar als puber wilde ik even niets doen met mijn creatieve kant. Ik heb een tijd in de gehandicaptenzorg gewerkt en daar ook een MBOopleiding in gedaan. Daarna ben ik begonnen met Maatschappelijk werk op het HBO, maar die studie vond ik niet leuk. Na een half jaar stopte ik en toen ben ik weer gaan tekenen en schilderen. Met als gevolg mijn eigen atelier. Dat ik heb bij mijn ouderlijk huis in Rutten, waar mijn broer nu woont. Ik woon zelf met mijn vriend in Lemmer. Als het mooi weer is, ga ik lekker op de fiets naar mijn werk.’

En waarom ben je maatschappelijk actief?
‘Voor mij was het vanzelfsprekend om vrijwilligerswerk te doen, want ik heb dat eigenlijk altijd gedaan vanaf mijn studententijd. Ik zat bij Jongeren 19nu, was betrokken bij het opzetten van schuurfeesten en was altijd actief in clubjes waar iets te organiseren viel. Toen ik met Kunstbloc begon, had ik er even geen tijd voor, maar vorig jaar zomer dacht ik: ik wil ook weer iets voor anderen gaan betekenen en me inzetten. Toen kwam ik bij BVN terecht.’

Wat geef jij daar als vrijwilliger?
‘Mijn creativiteit. Ik vind het altijd leuk om nieuwe, creatieve dingen te bedenken. En ik ben relatief jong, dus misschien breng ik ook een frisse wind mee.’

Dan krijg je er vast ook iets voor terug?
‘Een groot netwerk. Dat vind ik waardevol. Ik zit veel alleen in mijn atelier te werken, dus het is fijn om bij een club ondernemers als BVN te horen en te ervaren dat je het samen doet hier in de polder.’