Ondernemers werken hard voor hun zaak. Maar de meesten hebben naast hun werk vaak nog allerlei bezigheden waar ze voldoening en energie uithalen. In Bijzaak bevragen we één polderondernemer over wat hij of zij naast het werk doet.

Oene Venema, je bent een druk man. Kun je vertellen wat je zoal doet?
‘Ik ben eigenaar van twee bedrijven in Emmeloord, waarvan ACVO opleidingen en advies dankzij de BHV- & VCA-opleidingen en de aandacht rondom de demontage van het dak van het AZ-voetbalstadion misschien de meest bekende is. In mijn vrije tijd geef ik als vrijwillig boswachter van Natuurmonumenten rondleidingen in het Waterloopbos en ben ik voorzitter van korfbalvereniging Emmeloord.’

Jouw weekenden zitten dus lekker vol?
Lachend: ‘Dat valt wel mee hoor. De rondleidingen in het Waterloopbos geef ik ook wel doordeweeks. Gewoon op een dinsdagochtend ofzo. Het is niet alleen fijn om even weg te stappen van het dagelijks werk en op te laden in de natuur, ik krijg ook echt energie van de rondleidingen. Het Waterloopbos is een unieke plek in Nederland en mensen komen van heinde en verre hierheen voor een rondleiding. Ik ben geboren en getogen in de polder en het geeft echt voldoening om de polder op de kaart te zetten. Dit gebied is altijd een beetje verscholen geweest, maar nu komen de verhalen los. Het is leuk om daar een rol in te kunnen spelen. De verhalen van de polder en het Waterloopbos moeten verteld blijven worden.’

Oene Venema
Oene Venema

Waarom vind je vrijwilligerswerk zo belangrijk?
‘Omdat je daarmee jezelf blijft ontwikkelen. Voor de rondleidingen moet ik uit mijn comfortzone stappen, maar ik leer er ook veel van. Zo zijn er in het najaar volop paddenstoelen in het bos, maar welke soorten? Dat weet ik ook niet allemaal. Daarom krijgen we als vrijwilligers weer rondleidingen van experts om ons er iets over te vertellen. Dat is een groot succes. En leerzaam.’

Hoe ben je eigenlijk terechtgekomen bij de korfbal?
‘Mijn vrouw en zonen korfballen. Korfbal is een echte familiesport en tijdens de coronaperiode is de vereniging gegroeid. Het leuke is: we doen het met z’n allen. 75 Procent van de leden doet als vrijwilliger wel iets voor de vereniging. Dat vind ik mooie ontwikkelingen. Als voorzitter probeer ik ook nieuwe dingen te introduceren. Gezondere alternatieven voor snacks en dranken in het clubhuis bijvoorbeeld. Of de peutergroep waarin jonge kindjes gewoon lekker met de bal kunnen spelen. Beide zijn een groot succes. Fantastisch toch?’

Zeker! Wat zou je zeggen als je moet kiezen tussen korfbal of de rondleidingen?
‘Dat is makkelijk. Dan kies ik voor de rondleidingen. Ik vind dat een voorzitter van een sportclub niet te lang moet aanblijven. Nog een jaar en daarna wil ik het overdragen aan iemand anders. Iemand die weer nieuwe ideeën heeft. Dan word ik gewoon algemeen bestuurslid. Omdat ik een echte sportman ben, vind ik dat ook leuk. Ze komen niet zomaar van me af.’