[Begin (het; onzijdig, zelfstandig naamwoord) eerste deel, handeling; = aanvang: een goed begin is het halve werk; van het begin af aan; begin dit jaar; in het begin van]

Tussen mijn afscheid in De Wolden en mijn start in de Noordoostpolder, zat begin juni welgeteld één werkdag. Dat was wel even schakelen. Negen jaar lang was ik burgemeester daar in het zuidwesten van Drenthe. Het waren prachtige jaren. Mijn eerste ambt. Maar ieder begin heeft een einde. Net zoals ieder einde weer een begin is met nieuwe kansen. En die kansen? Die zie ik wel voor de polder.

Want is het bijvoorbeeld niet heel gek dat de makers van de Noordoostpolder overal aan hebben gedacht toen ze aan de tekentafel zaten en dit gebied tot in detail ontwierpen, maar dat ze een goede spoorwegverbinding gewoon zijn vergeten? Dat kan toch eigenlijk niet? Die Lelylijn moet er gewoon komen. Het begin is er ook al: er is een breed draagvlak voor. Een goede spoorwegverbinding zou zo’n enorme impuls geven aan de regionale economie.

Er zijn hier genoeg innovatieve bedrijven, die kunnen profiteren van die goede bereikbaarheid. Neem alleen al de agrarische sector. Ik sta er versteld van wat er in die branche allemaal wordt ontwikkeld. Of het Royal Netherlands Aerospace Centre – NLR in Marknesse. En de komst van de RDW-testbaan naar de Noordoostpolder, waar straks smart mobility-technologie wordt getest.
Deze bedrijven trekken mensen vanuit heel het land naar de Noordoostpolder. Wat zou het mooi zijn als zij hier ook gemakkelijk naar toe kunnen reizen met de trein. Ik ga me daar echt hard voor maken. Daarbij voel ik me gesterkt door de aanpakkersmentaliteit die je hier nog overal terugvindt. De pioniers die zo hard werkten om de Noordoostpolder aan te leggen en in te richten, hebben ook hun ondernemerskracht achtergelaten. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi terug in de Lange Nering in Emmeloord. Ondanks corona is daar maar weinig leegstand. Als je kijkt in andere delen van het land, dan doen ze het hier in dat opzicht ontzettend goed. Knap vind ik dat.
Als burgemeester wil ik het bedrijfsleven graag zo goed mogelijk ondersteunen. Ik wil een verbinder zijn en transparant leiding geven. Genoeg ruimte bieden aan ondernemerschap. Zorgen voor een balans tussen de voelbare groeiambitie van de economie in de Noordoostpolder en de mogelijkheden van ons als gemeentebestuur. Een nieuw begin dus vol nieuwe kansen en uitdagingen. Ik heb er zin in.

Roger de Groot
Burgemeester