Ondernemer Centraal december 2017

Bedrocan Nederland uit Veendam, het enige bedrijf in Nederland dat cannabis mag telen, heeft een derde vestiging in Emmeloord geopend. Dichter bij Schiphol, maar ook dichtbij huis. “De arbeidsmentaliteit hier, sluit nauw aan bij die van ons”, zegt Tjalling Erkelens.

De cannabisteelt is uitsluitend bedoeld voor medicinale doeleinden en staat onder auspiciën van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het pand van Bedrocan in Emmeloord oogt als een gewoon kantoorpand met een fabriekshal, maar het is een vesting. “Streng beveiligd, vergelijkbaar met een bank. We moeten daarin uiteraard heel zorgvuldig te werk gaan”, vertelt financieel directeur Robert van Dijk.”Dat is ook een van de redenen waarom we voor dit goed beveiligde bedrijventerrein hebben gekozen.”

Bedrocan is van origine een land- en tuinbouwmaatschap. “Niet onbekend hier, want toen we in 1984 onze carrière begonnen in de teelt van witlof haalden we veel witlofwortelen uit de Noordoostpolder”, zegt bestuursvoorzitter Erkelens. Dat breidde later uit naar onder meer asperges en nadat er meer bekend werd over de medicinale werking van cannabis, ging Erkelens zich verdiepen in de teelt daarvan. Toen vanuit de overheid de aanzet werd gegeven tot regulering van cannabis voor medicinaal gebruik, werd hiervoor een aanbesteding uitgezet. Bedrocan schreef hier op in en bleek een geschikte partij voor wat betreft onderzoek en productie. In 2003 werd het bedrijf samen met een glastuinbouwbedrijf gecontracteerd, maar bleef uiteindelijk als enige over. Sindsdien teelt Bedrocan alleen nog cannabis; indoor, gestandaardiseerd — dus altijd met dezelfde hoeveelheid werkzame stoffen — en van farmaceutische kwaliteit. “Dat is een voorwaarde van het ministerie. In hetzelfde gebouw mag niets anders gebeuren. We hebben ons destijds volledig gericht op de gestandaardiseerde kweek van cannabis volgens steeds strengere kwaliteits- en veiligheidseisen.” In de eerste jaren viel de opbrengst echter enorm tegen. “Het was pionieren!”, erkent Erkelens. “Maar we hebben kunnen overleven door de dingen goed en volgens de wet te blijven doen. Onze motivatie was dat we zagen dat cannabis veel betekent voor bepaalde groepen patiënten. Daar willen we ons voor inzetten.” De ervaring opgedaan in de witlof- en aspergeteelt kwam goed van pas bij de cannabisteelt. “Van die georganiseerde en gereguleerde tuinbouw binnen, hebben we heel veel geleerd. Door de teelt modulair op te zetten zijn we nu in staat continu te oogsten. Dat cyclidraaien lijkt op witlofteelt.”

Sinds 2012 is Bedrocan fors gaan groeien. “Van vijf mensen toen, zijn we gegroeid naar circa honderd nu.” Voor de ontwikkeling van een pijnmedicijn op basis van cannabis dat met een verdamper wordt geïnhaleerd, heeft het bedrijf eerder subsidie toegezegd gekregen van provincie Flevoland. “Afspraak was dat wij van onze kant werkgelegenheid hier in de provincie zouden creëren.” Daarom kozen de ondernemers ervoor hun derde productiefaciliteit in Emmeloord te vestigen. Inmiddels heeft dat zestig arbeidsplaatsen opgeleverd, waarvan vijftig door werknemers uit Noordoostpolder worden ingevuld. Dat aantal kan nog groeien, “want steeds meer Europese landen legaliseren cannabis als medicijn. De vraag naar medicinale cannabis is wereldwijd groeiende”.