Ondernemer Centraal september 2017

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest is voor het zesde jaar op rij het Leukste Uitje van Flevoland in de ANWB-verkiezing. Overigens geen vanzelfsprekendheid, zeggen de broers Jeroen en Thomas Maarssen: “De lat ligt ieder jaar hoger”.

De Orchideeën Hoeve is al ruim dertig jaar een toeristische attractie. „In 1985 tijdens Kom in de Kas merkten we dat wij de meeste bezoekers trokken. Die orchideeën vonden de mensen wel bijzonder. Onze vader vertelde het verhaal erbij en van lieverlee werd dat uitgebreid met een restaurantje en een tropische tuin. Dat trok vervolgens weer bussen vol mensen en zo zijn wij de toeristische kant meer gaan omarmen”, zegt Jeroen. Rond 2000 besloten de broers om zich volledig te gaan richten op toerisme. „Wij wilden meer verbinding tussen de verschillende tui- nen”, vertelt Thomas. „De kweekkassen waren mooi zolang ze bloei- den. Maar het grootste deel van het jaar viel daar weinig te zien, terwijl mensen er wel doorheen moesten om bij de volgende tuin te komen.”

De Orchideeën Hoeve is nu een aaneenschakeling van exotische the- matuinen en interessante verbindingsroutes. In de afgelopen paar jaar werden er verschillende nieuwe attracties geopend, zoals het jungle- theater waar interactieve en educatieve shows worden gepresenteerd. Vorig jaar april werd het ‘Mangrovebos speelparadijs’ met jungle- achtige klim- en klautertoestellen in gebruik genomen. Een half jaar later opende de ‘zwevende bloementuin’, een belevingstuin waar be- zoekers onder talloze bloeiende hangplanten wandelen of verblijven. De nieuwste attractie wordt dit najaar geopend, een open binnentuin waar ringstaartmaki’s en flamingo’s worden gehouden. „We drijven op vernieuwingen en proberen ons daar ook in te onderscheiden door alles heel sfeervol aan te kleden. Dat heeft resultaat, zo blijkt uit de lijst met reacties van stemmers die wij van de ANWB krijgen. We scoren hoog op prijs-kwaliteitverhouding, gastvrijheid en vernieuwing en we worden als verrassend en leuk ervaren voor alle leeftijden.”

De Orchideeën Hoeve trekt jaarlijks 250.000 bezoekers, ,,maar sinds de opening van de zwevende bloementuin zien we maandelijks een groei van tien procent, ook in de zomermaanden’’, zegt Jeroen, „ We wor- den steeds meer een ‘must see’-accommodatie, mensen willen hier geweest zijn”. De broers zoeken verbinding met andere recreatieon- dernemers in de omgeving door gezamenlijk arrangementen aan te bieden. Zo zijn er in Noordoostpolder combinaties gemaakt met onder meer de bossafari in het Kuinderbos, een wijnproeverij bij Groot Ver- troue in Creil en een kijkje op de Alpacaboerderij in Rutten. „Je kunt elkaar als recreatieondernemers versterken, maar daarvoor is er ook letterlijk meer verbinding nodig”, zegt Thomas. „Ik vergelijk dit gebied wel eens met de Orchideeën Hoeve zoals die was. Er zijn prachtige re- creatieve initiatieven in de polder, maar ze liggen ver uit elkaar. We hebben aantrekkelijke routes – zoals mooie, door bomen omzoomde fietspaden – nodig om ze te verbinden. Het zou mooi zijn als we ons daar als gezamenlijke recreatieondernemers hard voor maken.”