Ondernemer Centraal december 2018

Van een boerenerf naar een kavel van 4.800 vierkante meter op bedrijventerrein De Munt. “Maar met uitzicht op het gebied waar we producten voor maken”, zegt Erik van der Vegt over de locatiekeuze.

“Ik ben opgegroeid in de landbouw-mechanisatie en vind het nog steeds een mooie techniek.” Vanuit die ambitie startte Van der Vegt vijf jaar geleden zijn bedrijf Vegniek voor het ontwerpen tot en met het bouwen van machines in de boerenschuur bij zijn woning aan de Blankenhammerweg. Het snijden, draaien en coaten besteedt hij uit aan andere bedrijven in Noordoostpolder, maar het lassen en monteren gebeurt binnen zijn eigen bedrijf. Voor het vermarkten van machines werkt Vegniek onder meer samen met Naaktgeboren Mechanisatie in Tollebeek en Heftruckcentrum Post in Emmeloord.

“Wij produceren een mix van enkelstuks tot kleine series. Bijvoorbeeld onze vooroverkantelaar voor heftrucks bouwen we in series van tien. Als er een aantal verkocht zijn, vullen we de voorraad weer aan. Dat heeft onder meer als voordeel dat we onze pieken en dalen ermee op kunnen vangen.” Van dalen is echter weinig sprake. “Er is veel vraag en we lopen er tegenaan dat machines steeds groter worden. Die passen moeilijk in onze werkplaats.” Reden voor Van der Vegt om zijn bedrijf te verplaatsen. “We hebben serieus gekeken naar te koop staande bedrijfspanden. Maar die vielen af, omdat ze vaak niet voldoen aan de huidige eisen qua duurzaamheid of aan de routing die wij voor ogen hebben. We willen er ook een kraanbaan in hebben om zware materialen te verplaatsen.”

Van der Vegt heeft vorige maand een bouwkavel aangekocht aan de Euro aan de rand van Emmeloord. “De reputatie van Emmeloord in de agrarische wereld is medebepalend om ons daar te vestigen. Noordoostpolder loopt op landbouwgebied voorop qua methodes van werken en er zijn veel bedrijven die daar machines voor ontwikkelen. Nu zit ik wat afgezonderd van andere bedrijven, maar als je dichter bij elkaar zit, zul je elkaar ook eerder versterken.” Het nieuwe bedrijfspand wordt klimaatneutraal en gasloos. Van der Vegt heeft samen met zijn vrouw, die tuinarchitect is, en de stedenbouwkundige van de gemeente klimaatadaptieve toepassingen bedacht voor zowel het pand als het buitenterrein. “Er worden in de toekomst steeds extremere buien verwacht en de gemeente wil voorkomen dat al dat water regelrecht het riool inloopt. Door niet te bestraten waar het niet nodig is, laten we het meeste water op ons eigen terrein wegzakken.”

Facts & figures

2013:

start Blankenhammerweg, Luttelgeest

2019:

opening bedrijfspand Euro, Emmeloord

3 fte