Ondernemer Centraal september 2018

IT-bedrijf aaZoo gaat het IT-netwerk van de nieuwe terminal van Lelystad Airport verzorgen. Een opdracht die het bedrijf uit Emmeloord volgens de ondernemers te danken heeft aan specialistische kennis en aan samenwerking.

aaZoo, gevestigd op het Ecopark, is het bedrijf van Jan-Jacob Bakker en Gert-Jan de Boer. Tot tien jaar geleden werden zij door opdrachtgevers gedetacheerd bij enterprise-bedrijven zoals ING, ABN-AMRO, Rabobank, Marktplaats en politie. Vervolgens besloten ze hun opgedane expertise gezamenlijk in te zetten. Hun groeiende bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen, inrichten, beveiligen en onderhouden van netwerkomgevingen. “Waar andere ICT-bedrijven veelal de breedte hebben gezocht met hun producten en diensten, is onze visie dat specialistische kennis steeds belangrijker wordt”, zegt Bakker. Om het doel van de opdrachtgever te behalen, zoeken de ondernemers tevens de samenwerking. “Het is steeds lastiger om te voldoen aan de hoge eisen die niet alleen vanuit klanten, maar ook vanuit wetgeving worden gesteld aan IT-netwerken. Juist door samenwerking met andere specialisten uit de regio, bereiken we het juiste resultaat.” Zo werkt aaZoo samen met Buikema Techniek uit Emmeloord en Syscon uit Lelystad. “Maar ook waar het om nieuwe medewerkers gaat, zoeken we het in samenwerking”, vult accountmanager Marcel Roovers aan. “Zowel met ROC Friese Poort als Windesheim is regelmatig contact en aaZoo is Erkend leerbedrijf.”

“Kijken we naar de ontwikkelingen in de IT-markt, dan zien we een duidelijke beweging naar de cloud“, gaat technisch directeur De Boer verder. “Veel ondernemers maken gebruik van applicaties via het internet. Dat vraagt om een goed presterend netwerk. Daarnaast zorgt onze mobiliteit voor een beveiligingsuitdaging voor bedrijfs- en persoonsgegevens. Naar de nabije toekomst toe zal dit ingevuld gaan worden door het toepassen van gelaagde beveiliging.” De expertise van aaZoo wordt breed ingezet, ‘van enterprises tot MKB’. Zo heeft het bedrijf recentelijk 22 basisscholen van de stichting OPO Furore uit Drachten voorzien van een draadloos netwerk. En dichterbij heeft bijvoorbeeld Dijksma Koudetechniek uit Emmeloord een complete IT-netwerkdienstverlening afgenomen. “Maar of het nu gaat om een museum, vliegveld of accountantskantoor, iedere organisatie wordt steeds meer afhankelijk van een goed werkend en veilig netwerk”, vat De Boer samen, “Denk hierbij aan het groeiend aantal sensoren die allemaal op het internet aangesloten worden. Ze zorgen voor data en inzicht, maar vormen ook een beveiligingsrisico. Specialistische kennis op dat vlak is daarom onmisbaar.”  Bakker besluit: “Door onze enterprise-kennis in te zetten om in élke situatie een perfect werkend en veilig netwerk op maat in te richten, vallen we op in de markt. Dat heeft onder meer geleid tot de opdracht voor het ontwerp, levering en beheer van het netwerk van Lelystad Airport”.