Yoram Wolthuizen - Eigen foto
Yoram Wolthuizen - Eigen foto

Wat doe je? 
‘Ik werk met hout. In de zomer varieert dat van het maken van houten overkappingen, pergola’s en schuurtjes. In de winter werk ik vaker binnen in de meubelmakerij en doe ik interieurbouw. Ik maak bijvoorbeeld tafels of kasten en zwevende trappen van eikenhout.’

Je timmert al sinds je 15e aan de weg met wat eerst je hobby was. Wat heeft hout dat jou boeit?
‘Het is mooi materiaal en makkelijk te bewerken. Elke houtsoort heeft andere eigenschappen waar je mee aan de slag kunt. Ik heb houtbewerking altijd als hobby gehad. Ik begon ooit met steigerhouten bedden en nachtkastjes. Daarna maakte ik eikenhouten tafels en timmerde ik eens een keer een schuurtje. Het bleef een hobby, ook toen ik na de HAVO de opleiding industriële automatisering ging doen. Ik heb die opleiding afgemaakt, maar wist wel: hier wil ik niet in verder. Het hout bleef trekken en klussen opleveren. Ik keek bij verschillende meubelmakers en houtbewerkingsbedrijven mee en maakte mezelf het werk eigen.’

Waarom wilde je een eigen bedrijf? 
‘Ik ben iemand die erg gesteld is op zijn vrijheid en doe graag dingen op mijn eigen manier. Ik heb veel meegekeken bij anderen, zodat ik weet dat het technisch goed zit. Maar qua uitvoering heb ik echt mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik geniet ervan in een gave overkapping iets herkenbaars van mezelf te laten terugkomen. De hoekverbindingen bijvoorbeeld, de dikke balken bovenop die iets uitsteken met een hoekje van 45 graden eruit gezaagd. Ik vind het ook leuk om alles zelf in de hand te houden, van het contact met de klant en van zijn wensen een product maken, tot het eindresultaat plaatsen. Ik ben een eenmanszaak, maar kan trouwens niet alles alleen. Voor het plaatsen van een overkapping heb ik externe partijen nodig en ook elektra aanleggen in bijvoorbeeld een overkapping laat ik door iemand anders doen.’

Wat vind je lastig als ondernemer?
‘De boekhouding, haha. Maar die kun je gelukkig uitbesteden. Uitdagingen houden het werk ook wel weer leuk, maar ik doe het liefst waar ik echt goed in ben: mooie producten maken van hout. En via via komen er gelukkig op dit moment voldoende opdrachten binnen.’

Wat is je droom?
‘Dat weet ik niet precies en dat vind ik prima. Ik ga nu net over naar een nieuwe werkplaats in Emmeloord, omdat ik uit mijn jasje groeide op de plek waar ik zat. Ik wil iets meer prefab kunnen maken en een showroom inrichten, zodat mensen echt kunnen zien wat ik maak. Het liefst huur ik geen werkplaats meer, maar heb ik er zelf eentje waar ik elke dag met veel plezier naartoe ga. Dat plezier, daar gaat het me om. Ik heb in elk geval niet de ambitie om over vijf jaar een megagroot bedrijf te bezitten. Zolang ik leuke klussen krijg om te blijven doen en zelf het contact met klanten kan hebben, is dat voor mij genoeg.’