Wie
No Rubbish en BBQ Village

Wat
Ton Boerma (52)

Sinds
No Rubbish april 2018 /BBQ Village augustus 2021

Website
www.norubbish.nl en www.bbqvillage.nl

 

Wat doe je?
‘Met twee bedrijven richt ik mij op de kook- en barbecuebeleving. No Rubbish levert diverse smaakproducten die je kunt gebruiken bij de barbecue en in de keuken. We hebben bijvoorbeeld kruidenmengsels, zogenaamde rubs, die een bepaalde smaak geven. Verder bestaat het assortiment uit barbecuesauzen, olijfolie, zout op basis van Caraïbische rum en speciaal bbq-tripelbier.’
‘Met BBQ Village gaan we een stapje verder. Aan de Constructieweg in Emmeloord hebben we een loods ingericht als barbecue en outdoor living experience centre. Het is een inspiratiecentrum van zo’n 800 m² met producten op het gebied van barbecueën, buiten koken, kookaccessoires. Maar ook tuingerelateerde producten zoals tuinhaarden, vuurschalen en ingerichte zeecontainers. Daarnaast gaan we workshops geven om mensen te inspireren en te leren hoe ze diverse gerechten kunnen bereiden op de barbecue of buitenkeuken. Wist je dat je zelfs een appeltaart op een barbecue kunt bakken?’

Ton-Boerma-EF-0310-b-2-kl

Hoe ben je op het idee gekomen?
‘Het bereiden van gerechten in de keuken en op de barbecue heeft mij altijd getrokken. Ik heb in diverse commerciële functies gewerkt. Toen ik bij barbecuefabrikant Weber terechtkwam, was dat een cadeautje. Daar is mijn liefde voor barbecueën verder ontwikkeld.’
‘Een paar jaar geleden zocht ik kruidenmengsels om vlees en groente mee te kruiden. De meeste mengsels hebben zout en knoflookpoeder als basis. Ik wilde juist zoutarm en andere smaken. Ik ben aan de keukentafel gaan zitten om zelf kruiden te mengen. Van lieverlee heb ik negen mengsels, die noem je rubs, ontwikkeld en uiteindelijk ook op de markt gebracht. Ze zijn allemaal gluten- en allergeenvrij.’ 

En toen?
‘Inmiddels is de lijn uitgebreid naar elf rubs en allerlei aanverwante producten, zoals sauzen en olie. In coronatijd raakte ik in gesprek met Herman van Slooten van standbouwbedrijf Exult. Herman bouwt onder meer zeecontainers om tot bijzondere stands. Al pratende kwamen we op het idee om een experience centre op te zetten op het gebied van barbecueën en buiten leven. Half september gaat BBQ Village open en kan iedereen van ons experience centre genieten.’ 

Wat hoop je binnen een jaar te bereiken?
‘We hebben dan een heel gave zaak waar mensen met veel plezier inspiratie kunnen opdoen voor barbecueën en buiten koken. Het gaat om de beleving. Het is geen platte verkoopwinkel. Als je alleen een bakje koffie komt drinken, is dat ook prima.’

En kunnen we er ook nog wat leren?
‘We vertellen graag over onze producten en met live cooking laten we zien wat er allemaal mogelijk is. De workshops zullen ook een belangrijke rol gaan spelen. BBQ Village is daar helemaal op ingericht. Wij leren mensen hoe ze vlees op de barbecue kunnen garen, maar ook hoe ze vis kunnen roken, snert of vegetarische gerechten kunnen maken op de buitenkeuken én hoe ze die appeltaart op de barbecue kunnen bakken.’
‘De workshops zijn voor bedrijven heel leuk als personeelsuitje en ze hebben genoeg diepgang voor de gepassioneerde thuiskok die meer over buiten koken en barbecueën wil leren. Het is ons doel om per week ongeveer drie workshops van zo’n vier uur te geven.