Wie
Bertha Baas (33)

Wat
Boekhouder Bertha

Sinds
April 2020

Website
Boekhouderbertha.nl

 

Wat doe je?
‘Ik help bedrijven met hun boekhouding. Voornamelijk zzp´ers en eenmanszaken. Ik laat mijn klanten zoveel mogelijk zelf hun administratie doen en gegevens invoeren. Ik kijk mee en geef sturing waar nodig.’

Maar wat hebben ze dan precies aan jou?
‘Voor zzp’ers gaat het om eigen geld dat in hun bedrijf zit, ze dragen zelf alle verantwoordelijkheid. Dus vind ik het belangrijk dat ze weten wat hun cijfers laten zien. Wat zegt je eigen vermogen op je balans? Welke kosten voer je waar in en waarom doe je dat eigenlijk? Ik geef inzicht in cijfers en geef uitleg in een taal die je snapt.’

En een standaard boekhouder doet dat niet?
‘Ook wel, maar ik heb het idee dat het toegankelijker kan. Dat mensen bij een boekhoudkantoor hun gegevens brengen, de stukken krijgen die ze nodig hebben, maar niet goed snappen wat al die cijfers nu precies zeggen. Ik woonde hiervoor in Amsterdam en zag daar boekhouders die wat deden voor zzp’ers op een moderne manier, aansluitend bij de leefwereld van twintigers en dertigers. Toen dacht ik: dat is er op de plek waar ik vandaan kom nog niet. Ik wil de coole boekhouder van de polder zijn.’

Boekhouder-Bertha-hoog

Hoe kwam je achter deze roeping? 
‘Ik was altijd al goed in wiskunde en economie. Als ik cijfers voor me zie, dan zie ik direct de relatie tussen bepaalde getallen. Maar aanvankelijk wilde ik er niets mee doen, cijfers hadden een saai imago. Via veel omwegen werd ik controller bij een mediabedrijf. Toch die administratie in. Toen mijn man en ik een motortoertocht maakten naar Australië en ik vijftien maanden lang heel wat uren had om na te denken onder het rijden, ontstond dit idee. Ik kom uit een ondernemend gezin en wist wel dat ik ooit een bedrijf wilde starten.’

Loop je als starter tegen dingen aan?
‘Werk en privé lopen nogal eens door elkaar heen, waardoor ik vaak ’s avonds nog bezig ben of ’s nachts wakker word met -natuurlijk- geniale ideeën. En je moet overal verstand van hebben. Ik ben me nu aan het verdiepen in mijn website en social media, vooral bij dat laatste kan ik wel wat hulp gebruiken. Het ideale evenwicht in werkdruk en in combinatie met thuis is ook wel een aandachtspunt. En ik mis het contact met collega’s wel. Daar wil ik aan de toekomst nog iets op verzinnen.’

Waar sta je over 5 jaar?
‘Dan heb ik mijn eigen kantoorruimte aan huis. Hopelijk hebben we die dan ook feestelijk kunnen openen. Door corona ben ik maar gewoon begonnen, zonder officiële start. Ik wil met zzp’ers meekijken naar hun administratie zoals die is, maar ook helpen bij het maken van begrotingen. Zodat ze weten waar ze naartoe werken. Ik ben ook al bezig met een jaarrekening nieuwe stijl. Geen twintig kantjes met cijfers, maar één A4 met alle informatie die nodig is. Een document dat cijfers voor jou als ondernemer tot leven brengt.’ samen ontdekken hoe het in elkaar steekt.