Hielke Visserman (links) en zijn team - Eigen foto
Hielke Visserman (links) en zijn team - Eigen foto
  • Wat: AgriDokter
  • Wie: Hielke Visserman (27)
  • Sinds: 2020 een eigen loods met personeel, daarvoor al ZZP’er
  • Website: agridokter.nl

Wat doe je?
‘We bedenken, tekenen en ontwikkelen nieuwe machines die negen van de tien keer gericht zijn op landbouw. Alles waarvan de boer denkt voor deze machine of dit proces heb ik een beter idee, is welkom bij ons. Het is onvoorstelbaar hoeveel er leeft op dat vlak. Bijna elke landbouwer heeft eigen ideeën of een persoonlijke filosofie over hoe rooien, planten of telen het beste kan. Zo maakten we voor een zaadwinningsbedrijf complete scheidingsinstallaties, die letterlijk het kaf van het koren scheiden. Zodat je uiteindelijk het schoonste zaad overhoudt.’

Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?
‘‘Mijn passie voor het vak. De speciaalbouw van machines geeft mij heel veel voldoening. Ik vind het tekenen, construeren en produceren ontzettend leuk. We zijn geen standaard landbouwmechanisatiebedrijf, dat is maar een klein onderdeel. De hoofdmoot is met landbouwers nieuwe ideeën ten uitvoer brengen in een machine.’

Maar je bent pas 27. Dacht je niet: laat ik eerst lekker bij andere bedrijven ervaring opdoen?
‘‘Dat heb ik gedaan. Ik ben heel jong gestopt met school, daar kon ik mijn draai niet vinden. Toen ik 17 was, vond de leerplichtambtenaar het welletjes en zei hij dat ik maar aan het werk moest gaan. Toen heb ik bij verschillende landbouwbedrijven gewerkt en ben ik begonnen aan de opleiding landbouwmechanisatie. Die heb ik trouwens niet afgemaakt. Ik bleek geen hoogvlieger en kwam in een standaard klaslokaal gewoon niet tot mijn recht. Het leren ging me zo slecht af – ik ben flink dyslectisch – en er was meer dan genoeg werk. Door ervaring en grote interesse in het vak ben ik gekomen waar ik nu ben. Zes jaar geleden ben ik begonnen als ZZP’er. Toen kwam ik nog bij landbouwbedrijven over de vloer, sinds anderhalf jaar heb ik een eigen loods in Creil waar mijn klanten dus naar mij komen.’

Wat vind je als ondernemer lastig? 
‘Haha, dat klinkt misschien niet leuk, maar ik ben geen geboren ondernemer. Ik ben machinebouwer, daar ligt mijn hart. Gelukkig heb ik het toch voor elkaar gekregen dat mijn onderneming goed draait, al ben ik geen ster in onderhandelen of administratie. Maar ik geniet ervan dat ik nu personeel heb rondlopen. Anderhalf jaar geleden begon ik hier in mijn eentje, dan wordt je wereldje wel erg klein. Nu loopt er een lasser en is er ook een tekenaar in opleiding. We brainstormen samen en dat werkt heerlijk.’

Wat hoop je binnen drie jaar te bereiken?
‘We gaan groeien, dat kan niet anders. De vraag is er, zelfs reguliere landbouwmechanisatiebedrijven zitten overvol qua werk. Maar het blijft een uitdaging om goed personeel te vinden. Werknemers die hun handen vies willen maken en goed zijn in techniek, die zijn de laatste twintig jaar schaars geworden.