Ondernemer Centraal september 2017

Terwijl op De Deel in Emmeloord het Pieperfestival wordt gevierd, vindt aan de Hannie Schaftweg Potato Europe plaats. De gemeente en het Agrofoodcluster maken zich sterk om daar over vier jaar het World Potato Congres aan toe te voegen.

In de week van Potato Europe 2017 komt een selectiecomité voor het World Potato Congres naar Emmeloord om te bekijken of het congres van 2021 hier kan plaatsvinden. Het tweedaagse congres trekt doorgaans zo’n 700 bezoekers, „maar wij denken dat als we het hier organiseren dat er zeker 1.500 mensen komen”, vertelt Cor van Veldhuijsen, directeur van Agrofoodcluster.

„We hebben voor het eerst een bidboek moeten maken. Voorheen hoefde je maar je vinger op te steken, maar nu dingen er meerdere landen mee”. Van Veldhuijsen heeft er echter wel vertrouwen in dat Emmeloord wordt uitverkoren. „We hebben een piramidemodel gemaakt met eerst twee dagen congres. Daarna volgt Potato Europe, waarmee men ook een kijkje kan nemen in de praktijk. En ’s avonds is er vermaak van het Pieperfestival. Drie aardappelevenementen in één week, dat vind je verder nergens in de wereld.”

Burgemeester Aucke Van der Werff wil laten onderzoeken of er in 2021 een permanent World Potato Center in Emmeloord kan worden gerealiseerd. „De organisatie van het World Potato Congres wil graag dat er iets blijvends geïnitieerd wordt door de komst van het congres. Een gebouw waarin de aardappel centraal staat past in dat plaatje. Waar bedrijven zich kunnen vestigen, bijeenkomsten kunnen worden gehouden en waar je van alles over de aardappel te weten kunt komen.”