Ondernemer Centraal december 2018

“Wij willen ons verbreden en de Noordoostpolder is een van de beste landbouwgebieden van Nederland.” Dat zegt bedrijfsleider Ronnie Lassche van Van der Sluis Agri uit Genemuiden over de overname van Landbouwservice Ens.

Van der Sluis Agri is de derde tak van Van der Sluis Technische Bedrijven. De keuze voor Ens voor een tweede vestiging werd mede bepaald door de geografische ligging. “Een mooie ontsluiting aan de N50 en richting Kampereiland, waar onze hoofdvestiging is.” De andere twee takken van Van der Sluis Technische Bedrijven zijn Constructie en Installatie. Het bedrijf startte in 1934 als wagenmakerij in Genemuiden. Inmiddels staat er een derde generatie aan het roer van een concern met 430 personeelsleden, waarvan er 35 binnen de agritak werken.

Van der Sluis Agri was vooral ingericht op de veehouderijtechniek. “Dat is nog onze sterke kant, maar we vinden dat daar ook een bepaalde kwetsbaarheid in zit en hebben daarom verbreding gezocht. We hadden al een relatie met Landbouwservice Ens, dus toen het bedrijf ter overname werd aangeboden, paste dat in ons plaatje. Het is een mooie basis om onze akkerbouw-technische kant uit te breiden en bovendien zitten we middenin een veelzijdig landbouwgebied. Tegelijkertijd ligt hier een grote uitdaging, maar we bezien dit duidelijk als een meerjarenplan. Ons doel is om in Ens een volwaardig landbouwmechanisatiebedrijf te hebben, dat zowel de veehouderij als akkerbouw kan bedienen.” Van der Sluis Agri Ens is dealer van landbouwmachines en construeert een aantal machines in eigen beheer, waarbij wordt samengewerkt met lokale leveranciers.

De voormalige eigenaar en monteur van Landbouwservice Ens zijn beiden in dienst getreden van Van der Sluis Agri. Het bedrijf wordt nu nog gerund vanuit de bestaande locatie aan de Waterkant, maar inmiddels is de bouw gestart van een nieuw pand van 750 vierkante meter aan het Oogstveld. “De gemeente heeft goed met ons meegedacht. Accountmanager Henk Romkes attendeerde ons erop dat er een bestaande kavel van 2.000 m2 te koop stond en we hebben er nog 1.000 m2 bij kunnen kopen van de gemeente.” De bouw wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Van Ginkel uit Ens. “Het pand wordt gasloos en we streven ernaar energieneutraal te zijn. Dat zijn we aan onze stand verplicht”, zegt Lassche, “Van der Sluis is ook installatiebedrijf, dus willen we het goede voorbeeld geven”.

Facts & figures

21 juni 2018:

overname Landbouwservice Ens

21 maart 2019:

opening nieuw pand Oogstveld 18, Ens

3 fte

7 fte op termijn